24.4 C
Chișinău

CSM, Judecătoria Chișinău și Comisia Vetting au reacționat dur la atacurile lui Recean asupra judecătorilor: Puterea judecătorească se exercită numai în persoana judecătorului | VIDEO

Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de declarațiile repetate ale premierului expuse în cadrul ședinței Guvernului referitor la acțiunile unor judecători. Declarația vine după ce Dorin Recean a criticat în mod direct două judecătoare, denunțând deciziile lor recente în cazurile legate de Frauda Bancară și furtul miliardului. Cu o reacție a venit și Judecătoria Chișinău, care declară că judecătorii la examinarea cauzelor sunt independenți.

Într-un comunicat al CSM se spune că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii declară că puterea judecătorească se exercită numai prin instanța judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri.

”Judecătorul este persoana învestită constituțional cu atribuții de înfăptuire a justiției, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanțelor judecătorești sunt independenți, imparțiali și inamovibili și se supun numai legii.Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că, orice parte a unui proces de judecată este în drept să utilizeze căile de atac în cadrul cărora să-și expună motivele dezacordului cu soluția adoptată. Doar instanța de judecată ierarhic superioară este împuternicită să verifice legalitatea actelor judecătorești în conformitate cu legislația în vigoare.Prin urmare, CSM relevă că, în cazul în care, cauza se află în proces de examinare, orice declarație sau expunere pe marginea acțiunilor judecătorului, ce examinează cauza, aduce atingere independenței și imaginii sistemului judecătoresc”, precizează Consiliul Superior al Magistraturii.

Și Judecătoria Chișinău a venit cu o reacție la acest subiect.

”Judecătoria Chișinău reține că Judecătorii la examinarea cauzelor sunt independenți potrivit Constituției Republicii Moldova, or acțiunile acestora se contestă în modul prevăzut de lege”.

Cu o declarație a venit și Comisia Vetting. Într-o notă emisă se spune că mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărâri judecătorești în ultima perioadă.

”Cei care și-au exprimat îngrijorările au interpretat declarațiile politicienilor, spunând că procesul de evaluare va fi folosit ca și instrument de ”înlăturare” a unor judecători din sistem, în semn de dezacord față de deciziile acestora. Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting. Criteriile de evaluare sunt specificate obiectiv în lege și se referă la integritatea financiară și etică a judecătorilor. Comisia Vetting aplică anume aceste criterii și nu este influențată de factori externi”,  se menționează într-un comunicat.

Miercuri, și-a exprimat îngrijorarea și dezaprobarea față de declarațiile prim-ministrului Dorin Recean, în care acesta a criticat și a atacat doi judecători de la Judecătoria Chișinău și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. Potrivit Asociației, declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Angela Catană și Ludmila Beșliu constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu ne-a răspuns pentru o reacție. Premierul a spus însă la ședința Guvernului că va continua să spună numele judecătorilor care ar emite decizii ilegale.

DORIN RECEAN, premier: „Voi continua să dau nume și asta voi face, indiferent câte proteste și nemulțumiri vor fi de la diferite asociații. Vreau să încurajez judecătorii onești, judecătorii curajoși, că ei sunt, să facă un pas înainte și noi, gradual, să curățăm justiția de corupție”.

La începutul lunii decembrie, Dorin Recean a făcut public numele judecătoarelor de la Curtea de Apel, care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului Politic „Șansă”. CSM i-a cerut atunci premierului să se abțină de la asemenea declarații.

Asociația Judecătorilor a declarat și atunci că afirmațiile premierului constituie o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat și a independenței sistemului judiciar. Tot o încălcare a principiilor separației puterilor în stat a calificat gestul și liderul „Șansă”, Alexei Lungu. Iar Consiliul Superior al Magistraturii spune că divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra magistraților. Curtea de Apel a refuzat atunci să comenteze declarația șefului Guvernului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE