25 C
Chișinău

Mame copiilor cu dizabilități severe se opun deciziei Primăriei Chișinău de a concedia sau a reduce salariile asistenților personali. Au lansat o petiție | VIDEO

Asistentele personale ale propriilor copii cu dizabilități severe au lansat o petiție colectivă în care cer să nu fie concediate sau să li se reducă salariul cu 50 la sută. Asta după ce Primăria Capitalei a venit la începutul lunii cu un ordin în acest sens. Părinții susțin că dacă vor rămâne și fără salarii, nu-și imaginează cum se vor descurca pentru a-și întreține copii.

Autorul petiției, Alisa Halupeac a făcut un an de când își îngrijește copilul de patru ani cu un grad de dizabilitate sever. Femeia spune că a început cu un salariu de 3.700 de lei, iar de acum două luni primește 5.000 de lei. Ea spune că, deși în familie vine și leafa soțului, nu-și imaginează cum se va descurca, dacă va lipsită de acești bani, în condițiile în care spune că toate serviciile de îngrijire și medicamentele sunt costisitoare pentru ea.

ALISA HALUPNEAC, asistent personal: „Eu, pe lângă cheltuielile care le fac o familie obișnuită, am și tratamente, costuri de tratament. Tratament și întreținere. Copilul meu, la fiecare două săptămâni trebuie să facă niște analize, pe care statul nu ni le asigură, pentru că sunt analize genetice și aceste analize sunt costisitoare pentru stat și respectiv, eu trebuie din buzunar să i-au în fiecare două săptămâni sau o dată la lună, când mă direcționează medicul, merg și dau aceste analize. În plus avem o sumedenie de medicamente pe care noi zilnic le administrăm, plus la toate avem chinetoterapeut, care vine la domiciliu, pe care îl achităm iarăși din banii proprii și se ocupă cu copilul. Acestea sunt costuri enorme și acești bani erau o picătură în toate costurile aceestea. Dar ei erau și erau permanent. Acești bani cât de cât erau pe card și eu mă duceam și știam că e nevoie de un medicament, eu l-am găsit, l-am cumpărat, asta e o siguranță, niște bani este o siguranță”.

Asistentul personal susține că decizia autorităților este una negândită, iar părinții se vor adresa către toate instituțiile statului pentru a nu rămâne neajutorați, întrucât afirmă că numărul familiilor care au nevoie de suport este enorm.

ALISA HALUPNEAC, asistent personal: „ Este cea mai proastă decizie. Să lași copiii cu dizabilitate fără îngrijitori. Este o problemă foarte mare, pentru că vă spun încă o dată, persoanele cu dizabilități sunt persoanele care au nevoie de ajutor permanent, sunt persoanele care fără ajutor nu se descurcă în viață, ei au nevoie să fie încadrați în centre, în diferite activități și la noi sunt foarte puține și centre sunt puține, și activități sunt puține. Noi, părinții, chiar și ceilalți ne ținem de orice moment ca să facem ceva mai bun pentru copiii noștri. Și este foarte greu să te descurci, chiar și cu acești 5000 de lei este foarte greu. Noi avem părinți, care în familii necomplete, tatăl la naștere văzând că la copil este dizabilitate, a lăsat familia și mama se bazează doar pe acești bani. Adică, înțelegeți, ca ea să întrețină cu acești 5.000 de lei și copilul cu dizabilitate. Mai avem și părinți care nu au putut lăsa lucrul, pentru că au un post și au angajat ca să aibă grijă pe cineva, o persoană terță, de copilul lor cu dizabilitate”.

Consilierul pe comunicare al primarului general al capitalei, Natalia Ixari, ne-a spus că va examina petiția și apoi va veni cu o nouă reacție.

NATALIA IXARI, consilier pe comunicare al primarului general al capitalei: „ La acest subiect deja s-a discutat.  Haideți să o văd, deocamdată rămân tot aceleași declarații care au fost până acum”.

Amintim că până la sfârșitul anului trecut, de serviciile sociale erau responsabile autoritățile publice locale, dar din 1 ianuarie curent, cu excepția municipiului Chişinău şi Găgăuzia, acestea au trecut în gestiunea Guvernului. Tot pentru ele, Executivul a preconizat suma de 200 de milioane de lei.

În ceea ce privește municipiul Chișinău și Găgăuzia, ministerul Muncii spunea anterior că acestea pot finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat pentru prestațiile de asistență socială. Primarul Chișinăului afirma însă că pentru Chișinău nu au fost alocați banii necesari, a acuzat Guvernul că a tăiat din bugetul primăriei și prin urmare, municipalitatea optimizează cheltuielile pentru asistenții personali. În reacție, Ministerul Finanțelor a anunțat că în bugetul de stat pe acest an nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei. Potrivit datelor, în total, în țară sunt aproximativ 7200 de asistenți personali. Aceștia au un salariu ce poate personal ajunge la 4900 de lei lunar.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE