22.2 C
Chișinău

Ninsoarea și vântul puternic au pus stăpânire pe țară: Drumuri neaccesibile, zeci de accidente, peste 60 de localități fără lumină și transport resctricționat | VIDEO

Ninsoarea și vântul puternic au pus stăpânire pe aproape toată țara. Unele drumuri sunt practic neaccesibile din cauza zăpezii. Mai multe accidente au avut loc pe traseele naționale, iar o femeie a născut în ambulanță. Totodată, pe rețele de socializare au apărut imagini video cu troleibuzele care staționează la Bălți și Tiraspol. De dimineață, autotoritățile au anunțat că 63 de localități au rămas fără lumină din cauza viscolului. Menționăm că, intemperia este gestionată de Centrul de Dirijare în Situații Excepționale.

După ce ieri a început ninsoarea și ploaia cu gheață, în mai multe regiuni ale țării s-au produs accidente.

În apropiere de satul Alexăndreni, raionul Sîngerei două automobile s-au ciocnit violent. La fața locului au intervenit două mașini de poliție, trei ambulanțe și un echipaj de descarcerare.

Iar la Briceni, o mașină a derapat de pe traseu din cauza condițiilor meteo și a drumurilor necurățate. Din imagini se vede cum un polițist polițist împreună cu un bărbat împing mașina, care a ajuns într-un șanț.

Și în raionul Edineț se circulă cu dificultate. Iar la Hîncești, din imaginile publicate pe rețelele de socializare se vede cum automobilele staționează pe traseu, iar un echipaj de poliție se află la fața locului pentru a acorda ajutor.

În localitatea Bocșa din raionul Fălești, camioanele sunt oprite până la intervenția serviciilor responsabile de drumuri. Deplasarea acestora este imposibilă, anunță poliția.

Iar în localitatea Suruceni din raionul Ialoveni polițiștii și localnicii au intervenit la deblocarea unei ambulanțe

Aproape de satul Cubolta din Sîngerei și în localitatea Vadul Rașcov din raionul Șoldănești, de polițiști a fost nevoie pentru a tracta mașini.

Pe internet au fost publicate imagini cu tractoare, ce îndepărtează stratul de zăpăda în Orhei, pentru a nu se ridica troiene.

Din alte imagini, publicate tot pe social media, se vede cum mașinile se deplasează cu 10 km la oră pe traseul Orhei-Chișinău.

La Bălți, mai multe linii electrice au fost acoperite cu un strat de gheață, astfel troleibuzele au rămas blocate pe traseu, iar oamenii au fost nevoiți să se deplaseze pe jos.

Potrivit Inspectoratului General de Carabinieri, în jurul orelor 06:20, un echipaj a observat un cablu de la firele electrice a transportului public deteriorat care atârna și atingea mijloacele de transport public. Pentru a evita o tragedie, carabinierii au securizat zona și au restricționat circulația. La fața locului a fost solicitată intervenția serviciilor specializate, potrivit cărora cablul deteriorat se afla sub tensiune și prezenta un pericol. La scurt timp, defecțiunea a fost înlăturată.

Și în Tiraspol, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, transportul public nu circulă sau se deplasează cu dificultate.

Poliția de Frontieră a anunțat de dimineață că traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Leușeni-Albița este restricționată.

Potrivit instituției, partea română a interzis temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii și poleiului pe drumurile publice.

Și activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, a fost sistată din cauza rafalelor de vânt puternic și a ninsorii. Serviciul Vamal a anunțat că circulația va fi reluată atunci când vor permite serviciile climaterice.

Potrivit IGSU, urmare a codului portocaliu și a condițiilor complicate a vremii, precipitații sub formă lapoviță și ninsoare cu intensificări ale vântului, au fost deconectate parțial de la energie electrică 57 de localități din 7 raioane.

În vederea monitorizării situației din țară legate de condițiile climaterice nefavorabile, la IGSU, începând din 7 ianuarie 2024, șia început activitatea Centrul de Dirijare în Situații Excepționale.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: „La moment, unele localități deja sunt conectate. În teren lucrează echipe specializate pentru restabilirea consumatorilor. Până la moment, la lucrările de presurare a materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 212 unități de tehnică și 170 de persoane din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor. Lucrările de curățare și presurare a materialului antiderapant se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intens sunt zonele de Nord și Centru al țării. La moment, drumuri blocate nu sunt”.

Potrivit lui Pușcașu, salvatorii au intervenit în mai multe cazuri de tractare și deblocare a unităților de transport, care s-au împotmolit în nămeți pe traseele din țară.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: „La moment vorbim de patru cazuri medicale care au fost deblocate de angajații IGSU la Hîncești, Drochia, dar și în mun.Chișinău. În total, până la această oră, avem 9 misiuni care au ținut de IGSU, în contextul deblocării și tractării mijloacelor de transport. Aici vorbim de Anenii Noi, Ialoveni, Chișinău, Iargara, leova. Trebuie să menționez și un caz în care a fost necesar ca o pacientă să nască într-o ambulanță. Este un caz fericit, întrucât și mama, și bebelușul sunt în siguranță”.

Din cauza vântului puternic și a viscolului, la ora 14:00 erau parțial deconectate de la energia electrică 63 de localități. Datorită intervenției echipelor furnizorilor electrici au fost realimentați 16594 de consumatori , iar lucrările continuă în teren, a informat IGSU.

Într-o notă informativă, Guvernul a anunțat că în total, la lucrările de prevenire și lichidare a consecințelor situațiilor excepționale sunt antrenate peste 3000 de persoane.

Oamenii legii au anunțat că activează în regim de alertă, reieșind din condițiile climaterice atestată pe întreg teritoriul țării.

Pe parcursul zilei, la Poliție au fost înregistrate 53 apeluri la serviciul 112 privind situații de risct, trasee drumuri blocate nu sunt, deși se circulă dificil în special pentru camioane, în unele cazuri fiind limitată deplasarea acestora pentru perioade determinate de timp, mai precizează poliția.

Potrivit instituției, la moment peste 1400 de polițiști sunt implicați la menținerea securității circulației rutiere pe teritoriul țării și sunt gata să intervină în ajutorul participanților la trafic.

Pe parcursul zilei, polițiștii din toată țara au intervenit în 349 de cazuri create de condițiile meteo. Cu suportul lor au fost deblocate 180 de unități de transport care întâmpinau dificultăți în deplasare, 2 ambulanțe dar și 5 microbuze care transportau pasageri. 60 de accidente rutiere s-au produs din cauza condițiilor climaterice, o persoană s-a ales cu traumatisme, se mai arată într-o notă informativă emisă.

Administrația de Stat a Drumurilor menționează că pentru a menține circulația în condiții de siguranță, au fost distribuite peste 1576 de tone de sare tehnică, peste 151 de tone de material antiderapant manual și circa 351 tone material antiderapant mecanizat. Chiar și așa, șoferii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău – Hîncești, în apropiere de localitatea Fundul-Galbenei, deoarece se circulă cu mare dificultate.

Totodată, pe traseul Chișinău – Ungheni – Sculeni, în regiunea serpentinei de la Cornești, circulația este parțial sistată pe direcția Chișinău, mașinile nu pot urca dealul de la Cornești. Iar pe traseul Bălti – Făleşti – Sculeni, localitatea Bocșa din raionul Fălești, deplasarea camioanelor este imposibilă. Acestea sunt stopate pe dreapta până la intervenția utilajelor speciale.

În situații excepționale de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență la Serviciul 112.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE