21.6 C
Chișinău

Motorina din România încă nu a ajuns la agricultorii moldoveni. „Forța Fermierilor” acuză autoritățile de tergiversare în distribuirea combustibilului | VIDEO

Motorina din România încă nu a ajuns la agricultorii moldoveni. Asociația Forța Fermierilor susține că situația privind combustibilul este deja ridicolă, iar epopeea durează de aproape un an. În replică, responsabili de la Agenția Rezerve Materiale declară că motorina nu are unde fi stocată.

Într-un comunicat emis de Forța Fermierilor se spune că peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la AIPA pentru a primi ajutor în baza unui Regulament, aprobat de Guvern, însă combustibilul așa și nu a venit.

”Mulți agricultori, care au depus cereri la AIPA, se află în starea financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță. Ei nu-și pot planifica activitatea și cer măcar certitudine în privința termenului exact a repartizării diesel-ului. În acest context, lipsa reacției Ministerului Agriculturii nu poate fi înțeleasă și provoacă revolta fermierilor”,  se arată în mesaj.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru postul nostru de televiziune că instituția a finalizat studierea fiecărui dosar şi repartizarea motorinei pentru fiecare agricultor, iar responsabilii care se ocupă de procesele de mai departe sunt cei de la Agenția Rezerve Materiale.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: „Urmează deja ca Agenția Rezerve Materiale să se ocupe de perfectarea documentelor de import a motorinei, de recepționarea acesteia, de depozitarea acesteia și repartizarea acesteia către fermieri. Procesele care au rămas, țin nemijlocit de Agenția Rezerve Materiale”.

Responsabilii de la Agenția Rezerve Materiale ne-au spus că speră ca până la sfârșitul acestei luni combustibilul să ajungă în țară. Potrivit conducerii instituției, procedura s-a întârziat din cauza că motorina nu are unde fi stocată.

MARIN LISÎ, directorul Agenției Rezerve Materiale: „Agenția a desfășurat la 18 septembrie și la 4 octombrie două proceduri de licitații publice privind achiziționarea serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a motorinei, însă ambele nu au avut loc din motivul lipsei de ofertanți. Nu a fost identificat la momentul respectiv un agent economic care să depoziteze și să păstreze produsul energetic. Ulterior, grupul de lucru pentru achiziții a desfășurat trei proceduri de negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, care, la fel, au eșuat din lipsa interesului din partea operatorilor economici. La moment, suntem în negocieri directe cu un operator economic și sperăm că pe parcursul lunii ianuarie, motorina va fi în țară”.

România a oferit Republicii Moldova patru mii de tone de motorină, ajutor pentru agricultori. Premierul a anunțat anterior că Aproape 2.500 de fermieri urmează să primească combustibilul, în jur de 40 de litri la hectar.

Amintim că, pe parcursul anului trecut, agricultorii au protestat în faţa Guvernului cerând să fie scutiţi de penalităţile bancare pentru un an, printr-o decizie a Comisiei Situaţii Excepţionale. Solicitarea le-a fost însă respinsă. Totodată, aceștia au cerut introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților și executarea silită în situația în care majoritatea dintre ei au ajuns în pragul falimentului din cauza crizelor din ultimii ani și căderii prețurilor la cereale.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE