25.2 C
Chișinău

Ministerul Apărării și Armata vor achita 120.000 de lei unui tânăr care a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale | VIDEO

Ministerul Apărării și Armata sunt obligate achite despăgubiri de 120 de mi de lei lui Marin Pavlescu, tânărul care ar fi fost agresat în timp ce își exercita serviciul militar, din cauza orientării sale sexuale. Suma este mai mică decât cea cerută de victimă – 1,5 milioane lei. Astfel, judecătoria Chișinău a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de Pavlescu, informează GenderdocM. Organizația care apără drepturile persoanelor LGBTQ+ din Moldova a calificat decizia drept „o primă victorie”.

Judecătoria Chișinău a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de Marin Pavlescu, tânărul gay agresat în armată, anunță Genderdoc-M.

Astfel, prin decizia magistraților, „tânărul urmează să primească 50.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral din partea Brigăzii nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”. Suma urmează a fi achitată pentru hărțuirea căreia a fost supus Marin Pavlescu pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar. În plus, Pavlescu urmează să primească alți 50.000 de lei de la Ministerul Apărării pentru încălcarea drepturilor reclamantului la respect și protecție. O sumă de 20.000 de lei urmează să-i fie achitată lui Pavlescu pentru prejudiciu material, din partea brigăzii și a Ministerului Apărării”, mai scrie organizația pe pagina sa oficială.

Avocatul lui Marin Pavlescu, Doina Ioana Străisteanu, a precizat pentru sursa citată că, în cererea de chemare în judecată, reclamantul a cerut 1 milion de lei prejudiciu moral de la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” și 500.000 de lei de la Ministerul Apărării. Prejudiciul material a fost satisfăcut în totalitate, mai susține apărătorul.

La rândul său, tânărul care ar fi fost agresat în timp ce își exercita serviciul militar din cauza orientării sale sexuale a scris pe pagina sa de Facebook că, deși consideră că a obținut o victorie, încă nu simte că a fost apreciat la maxim în favoarea mea.

„Îmi amintesc prin ce am trecut și la ce am fost supus în timpul îndeplinirii serviciului militar, șase luni și jumătate, precum și după ce am luat decizia de a nu mă întoarce în unitatea militară. Îmi amintesc de toată discriminarea, violența fizică și prostiile la care am fost supus, inclusiv solicitarea Ministerului Apărării de a prezenta poze, video și certificat medical pentru a demonstra orientarea mea homosexuală”, a conchis Marin Pavalescu.

Tânărul mai spune că va contesta decizia primei instanțe, care poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în timp de 30 de zile.

Marin Pavlescu este homosexual, însă despre orientarea sa sexuală s-a aflat când a decis să povestească public prin ce a trecut fiind în armată. Totul a pornit după ce tânărul a împrumutat telefonul unui șef să stea de vorbă cu iubitul său, fără a ști că telefonul înregistrează discuțiile. Convorbirea a fost ascultată, iar informația despre homosexualitatea tânărului a fost făcută publică în anturajul soldaților. El nu mai voia să se întoarcă în armată după concediu, chiar și cu riscul de a fi cercetat pentru dezertare.

În 2022, Procuratura municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a refuzat pornirea urmăririi penale pe un asemenea fapt.

Scandalul din jurul cazului a luat amploare, mai ales, după ce reprezentantul Ministerului Apărării Petru Corciun a cerut probatoriu prin care să se demonstreze că Marin Pavlescu este într-adevăr homosexual, având în vedere un certificat medical sau imagini intime cu acesta. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, dispuse și o anchetă de serviciu despre finalitatea căreia nu se știe.

Solicitat de noi pentru un comentariu, cu privire la decizia instanței de judecată în acest caz, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ne-a scris într-un mesaj că instituția pe care o reprezintă va cere partea de motivare și va examina argumentele instanței de judecată.

„Decizia de contestare va depinde nemijlocit de argumentele expuse de partea de motivare a hotărârii”, se menționtează în mesaj.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE