25.2 C
Chișinău

Măsuri sporite de securitate în unele licee din Chișinău, după amenințările cu atacuri armate: Ce spun profesorii instituțiilor din lista „atacatorilor” | VIDEO

Noi atacuri și omoruri în mai multe școli din Capitală au fost anunțate duminică seara pe un canal de Telegram anonim. Cel puțin opt instituții de învățământ figurau în lista prezentată acolo.

Azi-dimineață, un alt mesaj informa despre anularea violențelor. Motivul ar fi că sunt foarte mulţi poliţişti. Astăzi, oamenii legii nu au venit deocamdată cu un comentariu oficial, iar purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetco, nu a răspuns la apelurile noastre.

Duminică seara, o persoană a anunţat pe un canal de Telegram că opt instituţii de învăţământ vor fi atacate cu deşeuri biologice. Bărbatul care își spune Vlad a mai scris că gestul va fi un răspuns la bătaia de joc şi că s-a pregătit jumătate de an, timp în care a racolat complici şi suporteri. El a mai comunicat că va împuşca nu doar în interiorul clădirilor, dar şi în trecători şi că vor fi deteriorate maşinile parcate alături, ferestrele caselor şi edificiilor.

Autorul mesajelor a mai spus că vor fi utilizate şi cocktailuri Molotov şi roagă audienţa să-l ajute în eliberarea acestei planete înainte ca oamenii să se plodească pe Marte. Anterior, acesta a scris că în loc de raţe vor fi împuşcaţi copii pentru actul justiţiei şi că atacul va dura nu mai mult de 10 minute.

Totodată, el le-a mulţumit celor care au ajutat la construcţia puştii scurtate cu lunetă şi a adăugat că infrastructura va fi distrusă. Anterior, alte persoane au scris pe acelaşi canal de Telegram că luni, la ora 10, vor simţi teroare copiii din câteva licee din capitală, printre care Puşkin, şi că atacul va fi transmis în direct. Dar cu o oră înainte de asaltul planificat unul dintre autorii mesajelor a scris că acţiunea a fost contramandată deoarece sunt foarte mulţi poliţişti.

Contactați de noi, reprezentanţii liceului „Puşkin” din Chişinău spun că nu sunt motive de îngrijorare.

MARINA RACU, profesoara de clase primare a liceului „A. Pușkin”: „Sunt 33 de elevi în clasa mea, aproape toți sunt astăzi la școală, cu excepția copiilor bolnavi. Nu avem nicio panică, înțelegem că oamenii sunt diferiți și zvonurile sunt diferite. Îi sfătuiesc pe toţi să nu panicheze, ci să-şi facă munca și să înțeleagă că, atunci când suntem împreună suntem puternici și invincibili”.

Totuşi, la solicitarea părinţilor, administraţia Liceului Puşkin a cerut asistenţa unei firme private de pază.

MARINA RACU, profesoara de clase primare a liceului „A. Pușkin”: „Astăzi a fost solicitată pază suplimentară, ca să ne calmăm și să muncim normal. Cred că asta e doar pentru a-i liniști pe părinți, copii, pentru că este ceva nou pentru noi, pentru prima dată, și probabil asta a creat un anumit dezechilibru, dar, sincer, cu pază suplimentară ne simţim chiar foarte liniştiţi”.

Am încercat să aflăm detalii despre mesajele de ameninţare de la Inspectorul General de Poliţie, dar purtătoarea de cuvânt a instituţiei nu ne-a răspuns la telefon. În 8 decembrie, după primul mesaj amenințător de pe canalul anonim de Telegram, IGP a scris că structurile de drept întreprind toate acțiunile necesare ca să stabilească autorii acestuia și scopul lor exact.

Amintim că joi noaptea, pe acest canal au apărut imagini cu un pistol și un text în care autorii anunțau că luni urmează ca într-o școală sau în câteva din Chișinău să fie organizat un atac armat.

Serviciul de Informații și Securitate, alături de celelalte autorități ale statului din domeniul ordinii publice și securității, s-a autosesizat cu privire la aceste informații, după care le-a calificat ca fiind false.

SIS-ul a adăugat că fotografiile și materialele distribuite în spațiul informațional nu sunt actuale și au fost preluate de pe rețele de socializare rusești. Instituția a calificat acțiunile drept un atac hibrid, menit să creeze panică în societate. Totodată, SIS-ul a îndemnat cetățenii să-și păstreze calmul și să mențină vigilența.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE