23.2 C
Chișinău

Suedia va ucide 20% din populaţia sa de urşi bruni, în cadrul vânătorii anuale. Ecologiștii sunt revoltați

Suedia a eliberat permise pentru uciderea a 20% din populaţia sa de urşi bruni în cadrul vânătorii anuale din ţară, care a început miercuri. Ecologiștii au condamnat numărul mare de licențe eliberate, spunând că „este o vânătoare pură de trofee”, potrivit The Guardian.

Oficialii au acordat licențe pentru puțin sub 500 de urși bruni care vor fi împușcați de vânători. Conform cifrelor oficiale, această cifră echivalează cu aproximativ 20 % din populația totală și ar reduce numărul de urși din Suedia la aproximativ 2 000 – o scădere de aproape 40 % din 2008.

Numărul mare de licențe eliberate a alarmat ecologiștii, care spun că populațiile de prădători mari din Europa s-ar putea prăbuși în unele țări fără o protecție adecvată.

„Este o vânătoare pură de trofee. Gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor, în loc să le conservăm cât mai bine posibil”, a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor.

Urșii bruni au fost vânați aproape până la dispariție în Suedia în anii 1920, dar, datorită unei gestionări atente, populația s-a refăcut până la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008, scrie adevarul.ro. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, a fost vânat un număr tot mai mare de urși, care a culminat cu un record de 722 de exemplare ucise anul trecut.

În noiembrie 2022, o nouă lege a conferit asociațiilor locale de vânătoare mai multă putere pentru a supraveghea gestionarea prădătorilor mari, inclusiv a urșilor. În ultimii ani, sute de lupi și de râși au fost, de asemenea, sacrificați, alimentând îngrijorarea ecologiștilor.

„Urmăm doar directiva politicii guvernului suedez privind viața sălbatică. Este vorba despre un echilibru între oameni și prădătorii mari. Acesta este motivul pentru care vânătoarea de urși începe mâine”, a spus Magnus Rydholm, directorul de comunicare al Asociației suedeze pentru vânătoare și gestionarea vieții sălbatice.

Urșii bruni sunt o „specie strict protejată” în Europa, iar ecologiștii susțin că cotele ridicate de vânătoare încalcă directiva UE privind habitatele, care prevede că „vânătoarea sau uciderea deliberată a speciilor strict protejate este interzisă”. În conformitate cu normele UE, această interdicție poate fi ridicată ca „ultimă soluție” pentru a proteja siguranța publică, culturile sau flora și fauna naturale.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE