22.7 C
Chișinău

Prima zi de școală a găsit gimnaziul „Mihai Dolgan” din satul Petrovca cu lacăt la ușă. Elevii, nevoiți să aștepte microbuzul școlar pe marginea drumului, pentru că în sat nu este stație | VIDEO

Primul sunet de clopoțel nu s-a auzit în toate școlile din țară, deoarece zece instituții de învățământ au rămas cu ușile închise în urma reformei Ministerului Educației și Cercetării. Alte 13 școli au fost reorganizate prin fuziune sau absorbție. Una dintre instituțiile care în acest an nu și-a deschis ușile pentru elevi este și gimnaziul „Mihai Dolgan” din satul Petrovca, raionul Sîngerei.

Cei 41 de elevi s-au trezit cu noaptea în cap pentru a se aduna într-un punct al satului de unde au urcat în autobuz și au plecat la gimnaziul din Copăceni, unde vor învăța de-acum încolo. Pentru că în localitate nu există stații, elevii au așteptat transportul pe marginea drumului, unde o să și coboare.

Însoțiți de Natalia Chifiriuc, cea care va mai sta o lună în funcția de director gimnaziului, aceștia au parcurs o distanță de 6 kilometri până în localitatea vecină.

NATALIA CHIFIRIUC, directoarea Gimnaziului „Mihai Dolgan”, s. Petrovca, raionul Sîngerei: „Toții copii care au învățat în școala noastră acum se îndreaptă spre Copăceni”.

Totuși, drumul pe care vor fi nevoiți să-l parcurgă în fiecare zi până în satul vecin este foarte rău, spune șoferul autobuzului, iar din această cauză sunt nevoiți să se deplaseze cu grijă, dar trebuie neapărat să ajungă la timp la ore.

„Drumul e rău, însă ne străduim să mergem mai atent. Șase kilometri încolo și șase înapoi, 12 kilometri în total. – Se primesc 12 kilometri în câte în jumătate de oră să-i parcurgeți? – Da, în jumătate de oră. Dar noi ne străduim mai devreme să ne pornim ca să reușim. La 8:30, toții copii să fie la școală”.

Directoarea Gimnaziului „Mihai Dolgan” din satul Petrovca, Natalia Chifiriuc, ne-a spus că autobuzul trebuie să facă două curse pentru a transporta la timp elevii în satul vecin, una la ora 7 și 20 de minute și alta la 7:50 de minute, din cauza că nu ajung locuri pentru toți copiii. Starea drumului însă lasă de dorit, așa că părinții își face griji pentru siguranța copiilor, mai spune directoarea Natalia Chifiriuc.

NATALIA CHIFIRIUC, directoarea Gimnaziului „Mihai Dolgan”, s. Petrovca: „Este cam anevoios, e periculos. Trebuia autoritățile deodată să facă drumul, trebuia să-l repare, să-l asfalteze, apoi să decidă cu transportul școlar, pentru că este o problemă. Noi ani de zile circulăm pe acest drum și e anevoios drumul, este problematic. În rest, copii sunt din mai multe sate, patru sate, sunt de la distanțe. Unii copii trebuie să meargă până la oprire o distanță destul de mare”.

20 de persoane activau în Gimnaziul „Mihai Dolgan” din satul Petrovca , 14 dintre ele fiind cadre didactice. Acum toți au rămas fără un loc de muncă, mulți dintre ei luând decizia să rămâna acasă definitiv din cauza că sunt la pensie. Natalia Chifiriuc mai susține că regretă că în gimnaziul în care s-au investit milioane de lei pentru reparații nu va mai activa, iar unii elevi vor avea nevoie și de consiliere psihologică pentru a se adapta în noua instituție.

NATALIA CHIFIRIUC, directoarea Gimnaziului „Mihai Dolgan”, s. Petrovca: „Clar că la noi condițiile erau mult mai bune ca aici. Au fost un pic decepționați că ei vin de la condiții bune. Aici sunt un pic alte condiții. Este problemă și cu integrarea, urmează să lucreze și psihologul cu ei. Și mie mi-a fost trist dimineața când am mers pe lângă instituție și instituția goală, curtea goală. Chiar am plâns, până am ajuns la oprire am plâns. 17 ani să conduci instituția și să mergi pe alături de ea, e trist”.

Ajunși deja în satul vecin, elevii din Petrovca ne-a spus că trebuie să se trezească mai devreme cu o oră decât până acum.

– Acum va trebui să te trezești mai devreme?

– Da.

– Cât de incomod îți va fi? –

Nu știu, dar eu deja m-am obișnuit. Mama se trezește la ora 6 și câteodată mă trezește și pe mine, iar eu nu mai pot adormi înapoi și mă trezesc la 6”.

Părinții sunt însă nemulțumiți de decizia autorităților și spun că își fac griji pentru securitatea copiilor. Și mai regretabil este că aceștia au plecat dintr-un gimnaziu unde condițiile de învățământ erau mult mai bune.

„S-o închis școala, așa o școală cu reparație capitală și am venit încoace pentru ce? Asta e o prostie ce s-a făcut, dar deja ce vom face? Față de Petrovca „ e cer și pământ”. Eu aici am învățat în 1984, toate podelele cum au fost din acei ani așa și au rămas. Așa că, uitându-ne la condițiile care sunt la noi și care sunt aici…

– În Petrovca s-a făcut reparație capitală?

– Da”.

„Mai am doi copii care au învățat în Petrovca și când mă uit la această școală, diferența e între cer și pământ așa cum a spus și bunica copiilor, dar ce să facem dacă așa au decis autoritățile de mai sus, așa le este lor mai convenabil. Ei așa cred că le va fi mai convenabil și vor economisi, dar noi nu credem așa. Drumurile sunt rele și copiii s-au obișnuit cu profesorii lor, iar acum sunt alții și nu știm cu se vor adapta”.

Directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” din satul vecin, Copăceni afirmă că în total își vor face studiile în acest an 112 elevi și că fiecare dintre ei este primit cu brațele deschise. Cât despre condiții, managerul recunoaște că este nevoie de o investiție capitală, care, până acum, a fost făcută doar în sala de sport.

VICTORIA MIȚIC, directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” din satul Copăceni: „Sunt condiții obișnuite de muncă, școala este renovată în fiecare an, anul trecut am făcut reparație capitală în sala de sport și deja mai urmează, dar reparați curente se efectuează în fiecare an, în fiecare vară”.

Unii profesori de la Gimnaziul „Adrian Păunescu”, acolo unde au fost transferați cei din satul Petrovca, la fel, nu au fost de acord cu decizia închiderii instituției din satul vecin. Ei spun că elevii din clasele primare vor fi nevoiți să aștepte ore în șir pentru ca cei din clasele mai mari să finalizeze lecțiile, ca mai apoi autobuzul școlar să-i ia pe toți.

„Dacă școala este închisă, moare satul și le este foarte greu copiilor mici din clasa întâi, a doua, chiar și celor din a patra trebuie să se trezească foarte devreme ca să reușească la autobuz. Bine că la noi mai sunt grupele de după lecții, ei pot să mai mănânce aici, să aștepte în alte clase, să facă lecțiile, dar în alte școli unde nu este nimic? Acești elevi micuți, trebuie să-i aștepte pe cei mari și eu am văzut cum ei așteaptă în stradă câte două, trei ore. Nu este corect”.

Președintele raionului Sîngerei a declarat că în tot raionul au fost optimizate cinci școli din cauza numărului mic de elevi. Acesta însă nu a precizat care a fost și numărul total al cadrelor didactice care au rămas fără un loc de muncă. Cât ține de porțiunea de drum care leagă satele Petrovca și Copăceni, funcționarul spune că a avut discuții cu Administrația de Stat a Drumurilor pentru a fi reparată, însă, la fel, nu a precizat când anume ar putea începe lucrările.

CRISTIAN CAINARIAN, președintele raionului Sîngerei: „Noi înțelegem, la nimeni nu-i plăcut și mie nu mi-e plăcut, dar noi trebuie să ne gândim la copii și noi trebuie să ne gândim că ceea ce o să le oferim copiilor noștri și condițiile pe care o să le oferim la copiii noștri, asta o să fie viitorul nostru”.

Cristian Cainarean a recunoscut că odată cu transferarea copiilor din Petrovca a rămas de izbeliște clădirea unei școli în care au fost făcute investiții serioase.

CRISTIAN CAINARIAN, președintele raionului Sîngerei: „Noi cu clădirea respectivă încercăm să găsim soluții s-o adaptăm în altceva. Fie o să transferăm acolo grădinița, punctul medical o să încercăm s-o lăsăm vie pentru că, prin organizații internaționale, acolo au fost investiți bani, e într-o stare foarte bună”.

Aceeași soartă au avut și alte patru școli din raion, printre care și cea primară din satul Bobletici, care, la fel, a rămas cu lacătul pe ușă. Potrivit Ministerului Educației, în perioada septembrie-noiembrie 2024, 20% din totalul de elevi din țară vor merge într-o altă instituție de învățământ.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE