În Republica Moldova nu există o luptă reală cu corupția. Este ramarca procurorului-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi și a fost făcută în platoul postului TV8, afiliat guvernării. Mai exact, Kövesi a dat de înțeles că autoritățile din țara noastră mai mult vorbesc decât acționează. „Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă” – așa a răspuns procurorului-șef al Parchetului European la întrebarea moderatorului despre necesitatea înființării unui viitor DNA moldovenesc similar celui din România, intenție despre care autoritățile de la noi vorbesc deja de mult timp.
LAURA CODRUȚA KÖVESI, șefa Parchetului European: „Cumva, am obosit să tot aud. Probabil că știți că eu sunt un om direct. Credețimă, cumva am obosit să tot aud de câte ori vin în Moldova, oare trebuie să facem un DNA, faceți ce vreți, orice instituție luați, orice model vreți voi, dar, dragi colegi, suflecați-vă mânecile, apucați-vă de treabă cu ce aveți, că aveți suficient. Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă! – Dar pentru asta, tot trebuie să ai informație, nu? – Păi dacă stați încă zece ani și vă gândiți ce ar fi mai bine, nu ajungeți nicăieri”.
Mesajul transmis de șefa Parchetului European procurorilor anticorupție de la noi vine în situația, în care șefa lor, Veronica Dragalin, se plânge de mai mult timp de faptul că că nu are un nou sediu pentru ca instituția pe care o conduce să lupte eficient împotriva corupției din țara noastră.
Procurorul-șef european l-a derutat pe prezentatorul televiziunii proguvernamentale, atunci când cel din urmă l-a întrebat cum ne poate ajuta Parchetul European cu deoligarhizarea Republicii Moldova, fenomeni cu care regimul Maiei Sandu și însăși șefa statului spune că luptă încă de la început de mandat. Kovesi a spus tranșant că Parchetul European nu operează cu acest termen, iar un oligarh nu înseamnă neapărat un criminal.
LAURA CODRUȚA KÖVESI, șefa Parchetului European: „Definiți ce înseamnă deoligarhizare, ca să vă pot răspunde.
– Este dintr-un citat de-al dumneavoastră.
– Eu nu am folosit cuvântul ăsta. Eu nu am cuvântul „oligarh”, eu nu știu ce înseamnă asta.
– Colegii mei au pus în ghilimele. Am citit o știre.
– Oligarhii sunt cei care au deținut puterea, au deținut puterea financiară și puterea politică în republica Moldova. Noi discutăm despre suspecți, inculpați, membri ai grupurilor organizate, membri ai grupurilor mafiei. Eu nu folosesc acest cuvânt, „deoligarhizare” .
– Eu nu folosesc acest cuvânt și de aia v-am întrebat”.
Șefa Parchetului European a criticat și una dintre principalele compomnente ale reformei partidului de guvernare privind curățarea sistemului justiției – vettingul și pre-vettingul. Laura Kovesi a spus că nimeni nu garantează că după acest test, judecătorul sau procurorul nu va mai fi corupt.
LAURA CODRUȚA KÖVESI, șefa Parchetului European: „Nu există nicio garanție.Tu poți să treci procedura de astăzi și mâine să iei mită! Ridicarea salariilor – nu este o garanție. S-au mărit salariile în România și tot am avut dosare cu procurori sau magistrați care au luat mită”.
Amintim că, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Institutul de Marketing și sondaje sociologice al Republici Moldova, două treimi dintre moldoveni consideră că reprezentanții PAS sunt implicați în corupție și aproximativ tot atâția consideră că actualul președinte al Republicii, Maya Sandu, este responsabil pentru conducerea PAS. Același sondaj IMAS arată că situația în sistemul justiției s-a înrăutățit pe timpul guvernării PAS, aproape 33 la sută spunând că vinovată pentru faptul că nu se fac progrese semnificative în domeniul justiției este guvernarea actuală.
La sosirea sa în Moldova, Kovesi a anunțat despre necesitatea investigării corupției în utilizarea fondurilor europene, dând clar de înțeles că acest fenomen se întâlnește și în țara noastră.