23.2 C
Chișinău

Aproape 10 milioane de lei pentru trei zile de concerte în PMAN. Autoritățile nu au organizat o licitație publică | VIDEO

Aproape 10 milioane de lei. Atât ne va costa din bugetul de stat organizarea celor trei zile de concerte în Piața Marii Adunări Naționale, cu ocazia Zilei Independenței. Potrivit Rise Moldova, Cancelaria de Stat a recurs la încheierea unui contract direct cu o companie de producție și nu a anunțat licitație publică. Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, Guvernul a încheiat contractul de prestare servicii de organizare a evenimentului „Ziua Independenței” cu agentul economic la data de 7 august.

Expertul în achiziții publice, Olga Diaconu a declarat pentru Rise Moldova că decizia autorităților de a încheia un contract prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare, trezește semne de întrebare, deoarece nu sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.

”Nu se poate vorbi despre urgență, pentru că se știa din timp despre această sărbătoare. Nu este vorba despre o situație în care ar fi fost desfășurată în prealabil o procedură competitivă, la care să nu fi parvenit oferte adecvate și nici despre achiziție dintr-o sursă unică. Un alt aspect care ridică semne de întrebare este de ce organizarea acestui eveniment a fost transmisă în componența Cancelariei de Stat. Anterior, Ministerul Culturii era responsabil de organizarea evenimentelor de acest tip”, a declarat experta pentru Rise.

În 2019, când Maia Sandu ocupa funcția de prim-ministru, anunța că a redus la maxim costurile de Ziua Independenței. ”Am renunțat la elementele costisitoare, bugetul total al evenimentului constituind aproximativ 960 de mii de lei, cu jumătate de milion mai puțin decât anul trecut, scria aceasta într-o postare pe pagina sa de Facebook. Anul acesta însă, când nu sărbătorim o cifră rotundă, dar suntem în perioada electorală pentru prezidențiale și referendumul de aderare la UE, zilele de sărbătoare durează, ca niciodată, trei zile, și, respectiv, cheltuielile sunt mai mari.

Într-un răspuns pentru Rise Modova, comunicatorul Guvernului a declarat că nu a fost organizată o licitație publică pentru concertul de 3 zile, cu ocazia Zilei Independenței ”Din cauza termenelor restrânse”. Potrivit Executivului, banii necesari pentru organizarea sărbătorii au fost alocați după rectificarea bugetară din luna iulie curent.

„Din cauza termenelor restrânse s-a purces pe singura procedura legală existentă în așa situații – a contractării directe, în proces de negocieri, cu publicarea transparentă a contractului pe platforma MTender”, se arată în răspunsul primit de RISE de la Guvern.

Doar că, în acest moment, platforma MTender nu pune la dispoziția publicului contractele semnate, precizează siteul de investigații.

Am încercat să găsim și noi sumele alocate pentru evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale, dar pe pagina oficială a Cabinetului de Miniștri am dat doar de programul stabilit, unde se anunță că la evenimente vor participa artiști de talie mondială, cum ar fi interpreta din Suedia, câștigătoarea concursului Eurovision Loreen, fără a fi precizată care va fi însă suma cheltuită.

Site-ul celebretytalent.net arată că o prestație de-a câștigătoarei Eurovision 2023 costă de la zeci de mii de euro și poate ajunge chiar la peste 100.000 de euro pentru un eveniment mare.

Festivitățile dedicate Zilei Independenței vor începe luni, pe 26 august și vor ține până miercuri, 28 august. Bugetarii se vor odihni însă doar în data de 27, în restul zilelor vor trebui să iasă la muncă, ceea ce înseamnă că nu vor avea parte de o mini-vacanță.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE