23.2 C
Chișinău

Ministerul Sănătății: Un moldovean revenit din Italia a fost diagnosticat cu West Nile

Un moldovean revenit din Italia a fost diagnosticat cu West Nile, anunță Ministerul Sănătății. Pacientul are 49 de ani, acesta fiind al doilea caz de îmbolnăvire în țara noastră.

Persoana a fost peste hotare în perioada 26-30 iulie și susține că a fost mușcat de mai multe ori de țânțari. Actualmente, pacientul primește îngrijiri medicale în condiții de staționar. Starea lui este satisfăcătoare.

Conform ultimelor date ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), în anul 2024, opt țări din Europa, inclusiv Italia, au raportat 69 de cazuri umane de infectare cu West Nile. Recent, România a decedat un bărbat de 83 de ani din Suceava, care a contractat boala.

Primul caz de infectare cu West Nile în Moldova a fost în 2019, conform Ministerului Sănătății. Boala se transmite prin înțepături de țânțar, nu și de la om la om, iar probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească după o singură mușcătură este minimă.

Virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră și durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare, care se vindecă de la sine.

Persoanele în vârstă și persoanele cu imunitate slabă prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE