23.2 C
Chișinău

Întâlniri pompoase, discuții cu prim-ministrul Dorin Recean și președintele Maia Sandu. Rezumatul vizitei fulger la Chișinău a cancelarului german, Olaf Scholz | VIDEO

Centrul capitalei închis întreaga zi, întâlniri pompoase și discuții despre semnarea unui acord cu privire la migrație. Acesta este rezumatul vizitei fulger la Chișinău a cancelarului germal, Olaf Sholz. După întâlnirea cu prim-ministrul Dorin Recean, liderul de la Berlin mers la Președinție, unde a fost susținută o conferință de presă. Președintele țării, în prezența lui Scholz, a decis să-și dedice discursul următorului apel făcut cetățenilor pentru participarea la referendum.

MAIA SANDU, președintele Republicii Mooldova: „Îndemn toți cetățenii moldoveni, indiferent de preferințele politice, să participe în număr cât mai mare la referendumul din octombrie, deoarece acesta reprezintă cea mai democratică și eficientă formă de exprimare a voinței colective”.

În timpul conferinței de presă a fost permisă adresarea a câte două întrebări împărțite egal între jurnaliștii străini și cei de la noi. Din partea presei locale, doar reporterul Moldova 1 și cel de la TVR Moldova au avut voie să se adreseze celor doi dem nitari, reporterul Canal 5 neavând această ocazie. Pe jurnaliști i-au interesat cum se poate implica Berlinul pentru a apăra statul Republica Moldova de războiul hibrid și alte amenințări ce ar veni din partea Rusiei, afirmații pe care cei din PAS și Maia Sandu le fac aproape cu orice ocazie.

Iar cancelarul german a fost întrebat despre acțiunile Berlinului în sprijinul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Scholz însă a evitat diplomatic un răspuns anume.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: „Doresc să trag un semnal în ceea ce privește bunele legături dintre țările noastre și să exprim dorința noastră de a sprijini Moldova pe calea sa europeană. Relațiile noastre sunt strânse, sunt bazate pe încredere. Discutăm mult între noi și ne-am întâlnit deseori cum spuneam pentru a încheia acorduri noi și pentru a aprofunda cooperarea noastră”.

Și Canal 5 a avut pregătite câteva întrebări pentru oficialul german, însă echipa noastră nu a avut oportunitatea să le adreseze. Jurnalistul Canal 5 a vrut să întrebe de ce partenerii occidentali ai Moldovei, statele considerate standarde ale democrației, închid ochii la faptul că în Moldova sunt încălcate drepturile și libertățile fundamentale, atunci când unor partide le-a fost limitat dreptul de a participa la alegeri sau, când au fost închise 14 canale TV și 50 de site-uri, dar și de ce cancelarul susține în continuare pe cei care, cu propriile mâini, distrug visele europene ale moldovenilor, asta în condițiile în care potrivit sondajelor de opinie, în perioada în care la conducere este președintele Maia Sandu și Partidul PAS, nivelul de încredere a cetățenilor în integrarea europeană a scăzut brusc, iar tendința continuă. Autoritățile dau vina pe propaganda rusă pentru tot, deși au închis deja toate instituțiile media incomode. Aceleași sondaje de opinie arată că acest lucru este cauzat de faptul că autoritățile discreditează valorile europene prin introducerea cenzurii și a dictaturii, fără să ia în considerare opinia publică.

În timpul vizitei lui Olaf Scholz s-a mai discutat despre semnarea unui acord privind migrația între Moldova și Germania, însă fără a fi oferite mai multe detalii. Maia Sandu a menționat doar că că acordul este în curs de pregătire, iar instituțiile de resort vor face publice informațiile despre document după ce îl definitivează. De asemenea, șefa statului s-a arătat bucuroasă de faptul că documentul va contribui la îmbunătățirea condițiilor pentru moldovenii stabiliți în Germania, care contribuie și la dezvoltarea economiei acestei țări.

Precizăm că asta, în condițiile în care unul dintre dezideratele actualei guvernări în frunte cu Maia Sandu ține anume de crearea tuturor condițiilor și elaborarea de politici pentru revenirea diasporei la baștină.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Noi avem deja o diasporă importantă în Germania, bineînțeles că noi ne-am dori ca diaspora să vină acasă, dar ne bucurăm că oamenii noștri au găsit o casă bună acolo și fiind acolo contribuie și la dezvoltarea economiei Germaniei, dar și la dezvoltarea economiei în Republica Moldova”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Republica Moldova are încheiate șapte acorduri bilaterale în domeniul migrației forței de muncă. Este vorba de Israel, Bulgaria, Federația Rusă, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina și Italia. Acestea prevăd protecția socială migranților reglementați în străinătate, dar și familiilor acestora. De asemenea, migranții beneficiază de aceleași drepturi și obligații ca și cetățenii din țările de destinație.

În timpul conferinței s-a anunțat și despre o nouă ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o inițiativă comună a României, Germaniei și Franței, menită să susțină Moldova, care se va desfășura pe 17 septembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE