Curtea de Apel a respins joi contestația blocului politic „Victorie”, privind decizia Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea formațiunii politice la alegerile prezindenţiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Deputatul grupului parlamentar ”Victorie”, Marina Tauber, a declarat că decizia va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.
MARINA TAUBER, deputat: „Această clădire de mai multe ori din păcate e reconfirmat că sunt și ei slugii Maiei Sandu pentru că noi blocul Victorie am înregistrat toate actele în conformitate cu legea și cu regulamentul CEC și am primit ca răspuns că șriftul nu este cel care trebuie. Întrebarea mea este dacă CEC, când a emis această decizie, a utilizat șriftul procurat. Că Marina Tauber este în sancțiunile internaționale, ce au sancțiunile internaționale cu deciziile instanțelor sau instituțiile naționale”.
Marina Tauber a mai spus că refuzul de înregistrare la CEC a blocului Victorie arată frica partidului de guvernare de Ilan Șor și echipa sa. Candidatul Blocului „Victorie” la alegerile prezidențiale, Vasile Bolea, a declarat că oricum va fi creat un grup de inițiativă care se va ocupa de colectarea semnăturilor pentru a putea participa la alegeri.
VASILE BOLEA, candidat la funcția de președinte din partea partidului „Victorie”: „Sub ce formă o să candidați? – Sub formă legală așa cum prevede legislația. Va fi creat un grup de inițiativă care va colecta semnături, de fapt ca și obligație pentru toți candidații care se înscriu în cursa electorală, indiferent sunt desemnați de către partide politice, blocuri sau dacă merg ei independenți. Procedura este aceeași”.
Amintim că, pe 7 august, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze Blocul „Victorie” ca participant la referendumul constituțional și alegerile prezidențiale. Decizia a fost motivată prin faptul că denumirea formațiunii politice este similară cu cea a partidului „Victorie – Pobeda”. Adrian Cojocaru, avocatul blocului „Victorie”, a considerat decizia CEC ca fiind ilegală și a anunțat că o va contesta în instanță. Partidele din cadrul blocului „Victorie” îi îndeamnă pe cetățeni să participe la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul privind amendarea Constituției și alegerile prezidențiale vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie. Opoziția și mai mulți experți au criticat dur decizia de a organiza simultan cele două scrutine. Maia Sandu a justificat această decizie prin faptul că alegerile prezidențiale ar atrage un număr mai mare de participanți la plebiscit.