23.2 C
Chișinău

Calitatea educației peste hotare și lipsa oportunităților de dezvoltare acasă. De ce tinerii aleg să părăsească țara | VIDEO

Anual, tot mai mulți tineri părăsesc Republica Moldova. Mai mulți de jumate din absolvenți aleg să meargă la studii peste hotare, cu gândul la o viață mai bună care le-ar oferi siguranța în ziua de mâine. Canal 5 a discutat cu tinerii absolvenți care s-au decis să plece la studii peste hotare, pentru a afla ce stă la baza deciziilor lor de a emigra în străinătate.

„Studiile de peste hotare cumva ele sunt apreciate și peste hotare dar dacă ai studiile din Republica Moldova ele cumva au o importanță doar în Republica Moldova. Mulți se gândesc, plus mă gândesc că este alt nivel de obținere a cunoștințelor”.

„Probabil ei speră la o calitate bună a învățământului”.

În rândul celor care se gândesc să-și facă valiza pentru a studia în altă țară se numără și acest tânăr, elev în ultimul an de studii la liceului de muzică ”Serghei Rahmaninov”.

„Să vă spun sincer, îi înțeleg. Eu, ca persoană legată de artă, sunt pianist și învăț în liceul Rahmaninov, pot să spun că domeniul culturii nu este dezvoltat deloc și singura variantă în domeniul nostru este să te duci în altă țară să înveți. În acest sector, nu se alocă bani pe nimic, nu există niciun progres, chiar și filarmonica a ars și nu este reparată, nu este un loc unde poți să evoluezi, nu e nici un concert. Sunt foarte puține concerte la care se poate participa. Eu am în plan să plec din țară. – Unde? Mă gândesc că cel probabil în București, România”.

Conform statisticilor, principalele țări alese de tinerii noștri pentru studii sunt Italia, Franța, Germania, Austria, Olanda, Belgia. Mulți dintre ei nu mai revin acasă nici după ce ies din universități.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „Așa se face că, în timp ce guvernarea PAS a promis în campania electorală să întoarcă moldovenii în țară, acest lucru nu se întâmplă. Despre asta vorbesc cifrele, despre asta vorbește realitatea”.

Potrivit datelor analistului economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în prezent, 41,9% dintre tinerii din R. Moldova sunt plecați peste hotare. Dacă în 2015, numărul tinerilor din țară era de 867 de mii, în 2024, avem în jur de 537 de mii de tineri. Astfel, cea mai mare rată a populației supusă migrației este reprezentată de persoanele de la 25 la 34 de ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE