Noi exerciții militare au loc în Moldova. Este vorba de „Scutul de Foc – 2024”, la care, pe lângă soldații moldoveni, participă cei români și americani. Antrenamentele au loc miercuri și joi, la Centrul de instruire militară al unității din municipiul Bălți, și sunt monitorizate de un general american. Marvin Hunt, comandantul Gărzii Naționale a Carolinei de Nord, îi va instrui pe ostași pentru executarea tragerilor de luptă. Sosirea acestuia a fost anunțată și de Ambasada americană, care menţionează că anterior, comandantul a fost în noastră de 24 de ori din 2005!
În cadrul vizitei sale oficiale de trei zile la Chișinău, care se încheie tot miercuri, generalul-maior din SUA a avut o întrevedere cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc. Potrivit instituţiei, au fost abordate subiecte legate de cooperarea între Armată șiGarda Națională a Carolinei de Nord şi asistența oferită în contextul consolidării capacității de apărare a țării noastre prin diferite proiecte și programe. În mesaj se mai spune că deplasarea delegației americane face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei pentru anul curent, iar această colaborare ţine din 1998.
Între timp, paginile de socializare ale Gărzii Naționale a Carolinei de Nord abundă cu mesaje şi imagini de la exerciţiul „Scutul de foc”, în cadrul căruia, potrivit comunicatelor, soldaţii americani și moldoveni fac echipă pentru a-și îmbunătăți abilitățile de tragere din armamentul de artilerie.
Canal 5 a încercat să afle de la Ministerul Apărării câte antrenamente au avut loc anul acesta şi anul trecut, și câte mai sunt planificate până la sfârșitul lui 2024. Dar până la momentul editării acestui material n-am primit răspuns la mesajul expediat.
Amintim că exercițiul multinațional „Scutul de Foc” se desfăşoară în perioada 5 – 23 august, conform planului de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024. Acesta este organizat anual, începând cu 2015. Iar aplicațiile cu rezerviștii se desfășoară regulat, de la începutul anului. În luna martie, militarii noștri în rezervă au participat în cadrul unui exercițiu multinațional în România, cu implicarea soldaților de peste Prut și a celor americani. Amintim că anterior deputații PAS au votat în prima lectură amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Documentul prevede că soldații din Republica Moldova și cei din România se vor putea pregăti și participa în comun la diferite misiuni și operații.
De asemenea, la mijlocul lunii iulie, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare pentru următorii 10 ani, în care se menționează că principala amenințare pentru țara noastră vine din partea Federației Ruse. În documentul criticat dur de experți și politicienii din opoziție se pune accent, printre altele, pe participarea Moldovei la misiuni civile și de menținere a păcii ale UE, pe colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică și creșterea alocărilor de bani către armata națională până la 1% din Produsul Intern Brut al țării.