17.7 C
Chișinău

Pentagonul a depistat o „eroare de contabilitate” în valoare de 2 miliarde de dolari, privind ajutorul militar pentru Ucraina | VIDEO

Experții contabili de la Pentagon au încurcat socoteala, atunci când au calculat valoarea munițiilor, rachetelor și a altor echipamente care au fost trimise în Ucraina. Eroarea s-ar ridica la 2 miliarde de dolari, scrie Reuters. Potrivit unui raport al Guvernului american, făcut public la 25 iulie, totalul elementelor evaluate necorespunzător de Departamentul de Apărare al SUA a fost de 8,2 miliarde de dolari, însă valoarea lor contabilă era de 6,2 miliarde.

Erorile au fost comise în 2023 și ar fi vorba despre unele „definiții contabile neclare”, adică, personalul de la Pentagon a folosit „valoarea de înlocuire” în loc de „valoarea depreciată” pentru a contabiliza ajutoarele de miliarde trimise Ucrainei.

Practic, au fost supraevaluate niște costuri, iar acum, această diferență de două miliarde de dolari poate fi folosită pentru a livra Ucrainei alte ajutoare militare, scrie sursa.

Un exemplu care se regăsește în raportul prezentat de Government Accountability Office arată că zece vehicule au fost evaluate la 7 milioane 50 de mii de dolari, cu toate că documentația arată că trebuia să existe valoarea zero în dreptul lor, din punct de vedere al valorii contabile nete.

În aceste condiții, Oficiul guvernamental a recomandat Congresului șă precizeze aceste definiții, în contextul articolelor militare. Departamentul de Apărare a dat asigurări că va rezolva aceste neclarități.

Amintim că numai pe parcursul anului 2023, Statele unite au oferit Ucrainei 34 de pachete de ajutor militar în valoare de peste 24 de miliarde de dolari, potrivit informațiilor oferite de președintele ucrainean, la finele anului trecut.
Cel mai mare pachet de asistență militară a fost aprobat de SUA în aprilie 2024 și constituie 61 de miliarde de dolari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE