17.7 C
Chișinău

Vladimir Voronin cere demisia ministrului Sergiu Prodan, după ce directorul Ansamblului „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost dată afară de autorități: „Un act josnic de răzbunare din partea ignoranților primitivi” | VIDEO

Fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a trimis o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Sergiu Prodan, prin care își exprimă dezacordul cu privire la demiterea directorului ansamblu „JOC”, Aliona Strîmbeanu, calificând această decizie drept „răzbunare din partea autorităților”.

„Demiterea directorului artistic al ansamblului „Joc”, Aliona Strîmbeanu, împotriva voinței ansamblului, este un act josnic de răzbunare din partea ignoranților primitivi din autorități. Iar ministrul, în loc să apere mândria națională a Moldovei, care este fără îndoială „Joc”, devine o păpușă matrioșka ascultătoare și fără cuvinte în mâinile barbarilor din cultură,” scrie în scrisoarea deschisă Vladimir Voronin.

Potrivit ex-președintelui, așa-zisa „infracțiune”, pe care ar fi comis-o cei patru dansatori ai ansamblului constă în faptul că au dansat și au promovat cultura țării noastre la unul dintre cele mai mari evenimente din lume.

„Dacă pentru actuala „juntă” de la putere însuși faptul de a intersecta granița rusă este un act criminal, asta nu anulează nici semnificația evenimentului internațional care a avut loc la Sankt Petersburg și nici meritul dansatorilor noștri care șiau îndeplinit onorabil datoria profesională și misiunea de a familiariza lumea cu Republica Moldova și arta noastră națională”, se mai arată în scrisoare.

Voronin îi amintește fostului student al școlii Șcepkin din Moscova, Sergiu Prodan, că prestația ansamblul „Joc” a avut o prestație inedită pe micile ecrane în pelicula clasică a cinematografiei sovietice „Свадьбa в Малиновке”, cu mult înainte ca el să „umble pe sub masă” și că ansamblul a fost aplaudat pe toate continentele și că publicul rus iubește cu pasiune și respectă profund creația colectivului de dans. „Ansamblul „Joc” a făcut mult mai mult pentru recunoașterea Moldovei în lume decât toți președinții, miniștrii de externe și chiar mai mult decât miniștrii Culturii, de-a lungul anilor”, se spune în scrisoarea deschisă.

„Maestrul Curbet a lăsat personal ansamblul său Aleonei Strâmbeanu. Ați decis dumneavoastră, Prodan, să scuipați pe mormântul lui, în amintirea luminoasă a acestui om emerit? De fapt, pentru dvs. este o obișnuință. Ministerul pe care îl conduceți, precum și dumneavoastră personal, nu ați făcut nimic pentru a imortaliza memoria celui mai mare scriitor, dramaturg și filosof de talie mondială, Ion Druță”, a scris Vladimir Voronin în scrisoarea deschisă către ministrul culturii, Sergiu Prodan.

„O persoană creativă nu poate fi în contradicție cu propria conștiință. Dacă dormi liniștit în timp ce comiți crimă după crimă împotriva patrimoniului național al țării noastre, înseamnă că nu ai rușine”, a conchis Voronin.

Imediat după publicare scrisorii deschise, am încercat să obținem o reacție de la ministru, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri și la mesaje. Nici de la reprezentații serviciului de presă nu am primit nici un răspuns.

Amintim că directoarea interimară a Ansamblului „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost demisă, urmare a scandalului cu artiștii care au participat la forumul din Sankt Petersburg și au dansat hora alături de mai mulți politicieni și oficiali ruși, la care a fost prezent și liderul partidului „Victorie” Ilan Șor. Ordinul a fost semnat pe data de 19 iulie 2024.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE