17.7 C
Chișinău

Sigur UE este un model demn de urmat? Corupția în Europa este în continuare larg răspândită, conform Eurobarometrului | VIDEO

Uniunea Europeană care condiționează aderarea Republicii Moldova cu eradicarea fenomenului corupției, şi unde ţara noastră se grăbește cu pași rapizi să ajungă, se confruntă în continuare cu un nivel ridicat al acestui flagel. Asta arată datele noii ediții a Eurobarometrului privind atitudinea cetățenilor față de fenomenul corupției în UE. Astfel, potrivit sondajului, publicat de Comisia Europeană,  68% dintre europeni consideră că în statul lor corupția este larg răspândită. Cele mai mari scoruri în acest sens le înregistrează Grecia, Portugalia, Malta și Slovenia.

Cele mai mici au fost fixate în Finlanda, Danemarca și Luxemburg. România se situează în zona mediană a clasamentului, cu 75%. Peste un sfert dintre europeni au declarat că s-au confruntat personal cu fenomenul corupției în viața lor de zi cu zi, iar 75% au afirmat că afacerile și politica sunt prea strâns legate, creând condiții pentru ca acest flagel să înflorească.

„Europenii rămân sceptici cu privire la eforturile guvernelor
naționale de a combate corupția: 65% dintre cetățeni consideră că aceste cazuri la nivel înalt nu sunt urmărite suficient și doar 30% cred că eforturile guvernamentale sunt eficiente. Totodată, majoritatea europenilor consideră acest fenomen inacceptabil. Ei cred că dacă vor să obțină ceva de la administrația publică nu este admisibil să oferi bani, cadouri sau favoruri”, arată investigaţia.

Studiul a fost realizat prin metoda interviului faţă în faţă, în perioada 7 februarie – 3 Martie, pe un eşantion de peste 26 de mii de europeni din cele 27 de state ale UE.

Sondajul a fost publicat în paralel cu raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept, care face bilanțul măsurilor anticorupție din țările UE. Documentul trage un semnal de alarmă cu privire la „anumite reforme ale dreptului penal” din blocul comunitar care „riscă să submineze lupta împotriva corupției”. Raportul menționează Slovacia, unde legislatorii au aprobat în februarie un plan de reducere a pedepselor pentru corupție și fraudă, și Italia, care a eliminat recent infracțiunea de abuz în serviciu, comentează Politico.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE