17.7 C
Chișinău

Masă rotundă la Chișinău, organizată de aripa tânără a blocului „Victorie”: Reprezentanții organizațiilor de tineret din 10 țări au discutat despre vectorul eurasiatic de dezvoltare versus cel european | VIDEO

La Chișinău, în 25 iulie, a avut loc online o masă rotundă internațională „Alegerea Moldovei: perspectiva integrării europene sau dezvoltării eurasiatice”, organizată de aripa tânără a blocului „Victorie”. Reprezentanții organizațiilor de tineret din 10 țări, inclusiv Moldova, Federația Rusă, Ungaria, Bulgaria, Maroc şi Tadjikistan au discutat despre perspectivele integrării europene și calea alternativă sub forma vectorului eurasiatic de dezvoltare al Moldovei, folosind exemplul și experiența altor state.

Reprezentantul Rusiei Anton Demidov a declarat că țările care au ales calea integrării eurasiatice şi nu cea europeană au avut doar de câştigat de pe urma acestei decizii. Mai ales în domeniul energiei, care afectează toate celelalte domenii ale vieții.

ANTON DEMIDOV, preşedintele „Gărzii Tinere”, Federația Rusă: „Noi vedem că acele țări care cooperează cu noi primesc energie de la noi la un preț foarte bun. Asta în surse absolut deschise. Iar cu energie ieftină, parteneriate cu Federația Rusă și o piață mare de vânzare, țara se poate dezvolta deja. Ce altceva mai trebuie? Produceți produse, vindeți-le în imensa Uniune Eurasiatică, primiți energie la un preț accesibil”.

Alexandr Aleksiev din Bulgaria, reprezentantul unei ţări care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, a declarat participanților la masa rotundă că Europa nu este UE, iar calea integrării europene pentru multe state este în prezent calea degradării și corupției.

Bulgaria, potrivit lui Aleksiev, se confruntă acum cu mai multe probleme, inclusiv, criza demografică, datoria externă în creștere și plecarea specialiștilor din țară.

ALEXANDR ALEKSIEV, preşedintele organizației de tineret „Renaştere”, Bulgaria: „De exemplu, țara mea din producător de produse alimentare, textile și arme de înaltă calitate a trecut la o economie bazată pe piața serviciilor, operatori de telefonie, specialiști IT, consultanți, organizatori etc., pur și simplu deoarece cota de piață a UE responsabilă de producția bunurilor menționate, a fost deja distribuită în alte țări”.

Participantul la masa rotundă din Kîrgîzstan Bektan Kîdîev a subliniat că la alegerea căii de dezvoltare nu poate fi admisă pierderea identității naționale și a independenţei economice, cum se întâmplă în UE.

BEKTAN KÎDÎEV, președintele Asociației Studenților din Kîrgîzstan: „Când un stat își pierde identitatea, asta devine o mare amenințare pentru tineret și societate. Tineretul, ca o locomotivă și viitorul țării, trebuie să corecteze asta”.

Reprezentantul Marocului, Nabil Belkass, la rândul său, a remarcat că direcția eurasiatică poate oferi Moldovei un spațiu mare pentru dezvoltare economică. În acest sens, el a menționat proiectul „Noul Drum al Mătăsii” sau „Centura și Drumul”, lansat la inițiativa Chinei împreună cu Federația Rusă.

NABIL BELKASS, președintele Ligii Tineretului Maroco-Chinez: „Unul dintre obiectivele principale ale inițiativei „Centura și Drumul” este de a facilita comerțul prin îmbunătățirea conexiunilor dintre țările participante. Pentru Moldova asta înseamnă un acces mai bun la noi piețe din Asia, Europa și nu doar. Deoarece rutele dumneavoastră comerciale devin din ce în ce mai integrate în lanțul global de livrări, exportatorii moldoveni beneficiază de reducerea timpului și costurilor de tranzit, ceea ce le va permite să atragă mai eficient clienți noi”.

Unul dintre organizatorii mesei rotunde, liderul aripii tinere a blocului Victorie, Iuri Vitneanschi, a declarat că datorită acestor întâlniri tinerii și toţi cetățenii Moldovei pot să vadă o alternativă la politica promovată de guvernarea moldoveană, iar partenerii externi adevărata stare a lucrurilor din țara noastră.

IURI VITNEANSCHI, liderul aripii tinere a blocului Victorie: „În prezent înțelegem că din punct de vedere informativ, Republica Moldova este izolată. Guvernarea a făcut totul pentru asta, ca să nu existe o opinie alternativă. Autoritățile încearcă să arate aici o poză, chipurile, priviţi, iată toți tinerii, toată țara – sunt cu steagurile Uniunii Europene. Nu, nu este aşa. Iar conferința de astăzi a demonstrat că evenimentele noastre din Republica Moldova sunt urmărite de alte țări, nu doar de cele din Est, ci și de cele din Europa, care în prezent nu susțin aceste procese de integrare”.

Toți participanții la întâlnire s-au convins că acest schimb de opinii și informații este foarte util. În plus, a fost semnat un acord de cooperare cuprinzătoare între blocul Victorie și organizația bulgară de tineret Renaştere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE