17.7 C
Chișinău

Au promis că vor reduce aparatul de stat, dar îl măresc. O nouă instituție va fi creată sub egida Ministerului Culturii, care va costa bugetul statului 3 milioane de lei | VIDEO

În republica Moldova va fi creată o nouă instituție de stat. În ședința de miercuri, Guvernul a votat unanim înființarea Oficiului Național pentru Dezvoltarea Culturii. Noua subdiviziune se va afla în gestiunea Ministerului Culturii, va coordona fondul național pentru cultură, va selecta proiectele care urmează a fi implementate în sectorul cultural și editorial și va lua decizii privind acordarea finanțărilor pentru aceste proiecte.

Sergiu PRODAN, ministrul Culturii: „Oficiul Național de Dezvoltare a Culturii va avea sarcina să implementeze politicile elaborate de Ministerul culturii și Ministerul culturii își va elibera forțele din organizarea concursurilor pentru a elabora politici în domeniu. Iată această instituție va fi subordonată Ministerului, care va avea sarcini concrete de implementare și gestionare a politicilor Guvernului”.

Noua instituție va avea 22 de angajați, dintre care 2 funcții de conducere. Oficiul Național de Dezvoltare a Culturii va fi creat prin reorganizarea actualului Centru de Educație prin Artă, iar imрlеmепtаrеа proiectului de act normativ vа constitui cheltuieli de сirса trei milioane de lei.

Amintim că, atunci când a venit la guvernare, reprezentanții partidului Acțiune și Solidaritate promiteau reducerea numărului instituțiilor statului și al funcționarilor. Realitatea a fost însă de altă natură.

Chiar de la bun început, guvernanții au crescut numărul ministerelor, prin divizare – de la nouă, câte erau anterior, la 13, majorându-se, respectiv, și numărul angajaților în aceste instituții. În prezent, avem deja 14 ministere, după ce în februarie 2023 a mai fost înființat de la zero și ministerul Energiei.

Tot actuala guvernare a găsit, anul trecut, mijloace financiare pentru a crește salariile miniștrilor până la 50 de mii de lei, cu argumentul premierului Recean că „Toți au nevoie de o administrație eficientă și trebuie să existe salarii cât de cât normale”.

Guvernul mai a înființat Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică, cu 49 de angajați și un fond total de salarizare de circa 26,3 mil. lei anual.

De asemenea, în 2023, în cadrul Cancelariei de Stat a fost creat Biroul pentru integrare europeană, cu misiunea de realizare a agendei de integrare a Republicii Moldova în UE, iar deja în luna martie, curent, printr-un proiect al Executivului Biroul a fost restructurat, iar numărul de unități de personal a crescut de la 23 la 42.

În același context, mai amintim și despre crearea Centrului pentru comunicare strategică și combaterea dezinformării cu 11 angajați și fostul ministru al Afacerilor Interne, Ana Revenco pe post de director.

Atribuțiile care revin acestui Centru au stârnit discuții în societate, până în prezent nu se cunosc exact, iar despre activitatea propriu-zisă a instituției nu se există informații transparent deja de aproape jumătate de an.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE