17.7 C
Chișinău

Angajații CNA, al Consiliului Concurenței și al Audiovizualului, precum și al ANI, vor primi majorări salariale de 10 și 20 la sută: Sunt necesare circa 20 de milioane de lei | VIDEO

Unii angajați ai structurilor de control și supraveghere de stat vor primi majorări salariale specifice de 10 și 20 la sută. Parlamentul a adoptat în a treia lectură amendamente la bugetul de stat pe anul 2024, care prevăd plata unor indemnizații speciale pentru personalul din autorităţile responsabile de supravegherea şi controlul de stat al spaţiului audiovizual naţional, al protecţiei concurenţei, precum şi în domeniile transportului rutier, feroviar şi naval, al muncii, securităţii şi sănătăţii în muncă – 20% din suma anuala a salariilor de baza pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „- Amintiţi-mi, vă rog, despre ce structuri este vorba?”.

RADU MARIAN, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, deputat PAS: „Noi am implementat sporuri suplimentare la Consiliul Concurenței, la Audiovizual, la Inspecția Financiară, la Autoritatea de investigare a accidentelor în domeniul transporturilor. Și deja avem un spor de 10 la sută la CNA și ANI”.

În listă este inclusă și Curtea de Conturi. Potrivit autorului amendamentelor, deputatul PAS Radu Marian, pentru asta sunt necesare circa 20 de milioane de lei.

În proiectul de lege, modificările aduse Legii bugetului în acest sens se explică prin necesitatea standardizării treptate a salarizării funcționarilor publici cu drept la sporuri specifice din partea autorităților publice autonome și centrale cu funcții de supraveghere și control de stat.

Documentul a fost adoptat cu voturile majorității parlamentare și a unui deputat neafiliat. De menţionat că în 2023, salariile miniștrilor au fost majorate de două ori, iar cuantumul acestora depășește 50 de mii de lei.

Între timp, din 1 aprilie, pensiile în Moldova au fost indexate cu doar 6%, iar pensia medie pentru limită de vârstă a crescut cu 249 de lei și s-a ridicat la 3.926 de lei. La începutul verii, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a cerut autorităților să majoreze de urgență salariile angajaţilor din domeniul sănătății și serviciilor sociale cu 30%, începând cu 1 iulie. Şi cadrele didactice cer demult măriri de salariu. Dar autoritățile invocă lipsa de bani și nu fac promisiuni concrete privind mărimea și momentul unei eventuale creșteri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE