17.7 C
Chișinău

11 iniţiative legislative propuse de deputaţii Blocului ”Victorie”, respinse de majoritatea PAS. Tauber: „Din nou, guvernarea nu vrea să audă adevărul despre acțiunile sale” | VIDEO

Mai multe iniţiative legislative propuse de deputaţii Blocului ”Victorie” pentru ordinea de zi a ședinței Parlamentului au fost respinse de majoritatea parlamentară. Deputatul Reghina Apostolova a cerut audierea ministrului Mediului Sergiu Lazarenco în legătură cu situația hidrologică de pe râul Nistru. Totodată, deputatul Marina Tauber a solicitat să fie audiat ministrul de interne Adrian Efros și directorul SIS Alexandru Musteață, în legătură cu omorul din sectorul Rîșcani al capitalei, comis pe 10 iulie, în plină zi la terasă unui local din capitală.

MARINA TAUBER, deputat Blocul ”Victorie”: „Audierile din Comisie nu sunt suficiente. Noi am fost prezenți la aceste audieri, nu am primit niciun răspuns la nicio întrebare și avem nevoie de o dicuție publică și transparentă ca fiecare cetățean să se asigure dacă mai poate să se simtă în siguranță”.

Niciuna dintre cele trei inițiative propuse de deputați nu a întrunit numărul necesar de voturi.În cadrul ședinței și deputatul Alexandr Nesterovschi a cerut audierea ministrului Afacerilor Interne.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat Blocul ”Victorie”: „Cu privire la creșterea numărului de morți găsiți în imediata apropiere a frontierei moldo-ucrainene. Mai mulți martori susțin că cetățenii ucraineni sunt împușcați, chiar și pe teritoriul Republicii Moldova. Această informație este secretă, dar cetăţenii Moldovei au dreptul să ştie câți oameni au fost uciși în țara noastră? Cine și cu ce drept a împușcat în cetățenii unei țări vecine de pe teritoriul Republicii? Cine a fost responsabil pentru asta?”.

Nici această inițiativă nu a fost susținută.

Tot Nesterovschi a solicitat schimbarea cuvintelor „limba română” și „istoria românilor” din toate actele aprobate de Parlament.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat Blocul ”Victorie”: „Pentru a păstra statalitatea poporului nostru multietnic, propunem următoarele: cuvintele limba română să fie înlocuite cu limba moldovenească în textele actelor normative aprobate de Parlament, așa cum a fost scris în Constituție. Istoria românilor să fie înlocuită cu istoria Moldovei, pentru a păstra statul și poporul nostru multietnic”.

Propunerea lui Nesterovschi nu a fost inclusă în ordinea de zi, fiind susținută de doar 18 deputați. Deputatul Vadim Fotescu a cerut însă excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice.

Potrivit parlamentarului, acest mecanism va limita libertatea de exprimare și dreptul la informare, deoarece va permite blocarea paginilor de internet doar pe criterii subiective.

VADIM FOTESCU, deputat Blocul ”Victorie”: „O astfel de inițiativă nu poate fi discutată până când nu vor fi consultate opiniile experților internaționali în drepturile omului și ale Comisiei de la Veneția.Vedem că interzicerea de exprimare a opiniei publice continuă. După închiderea mai multor posturi de televiziune se recurge și la internet. Rugăm exluderea proiectului de pe ordinea de zi”.

Propunerea lui Fotescu a întrunit doar 14 voturi, număr insuficient pentru ca proiectul să fie exclus. Drept urmare, acest proiect de lege, care dă dreptul SIS și Ministerului Afacerilor Interne de a bloca sursele online, a fost adoptat în a doua lectură cu voturile PAS.Blocul ”Victorie” a propus și audierea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Deputatul Irina Lozovan a vrut să-l întrebe pe Spînu despre situația revoltătoare de la întreprinderea de stat „Căile Ferate din Moldova”. Mai exact, despre întârzierea salariilor angajaților, care nu și-au primir lefurile de câteva luni, dar nici această inițiativă nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

Pe lângă asta, Irina Lozovan a cerut includerea pe ordinea de zi a unui proiect care prevede o majorare a fondului de subvenționare a agriculturii pe anul 2024 de la 1,6 miliarde la 3 miliarde de lei. Acest lucru, potrivit ei, ar permite fermierilor să se ridice puțin din genunchi și să le stimuleze dezvoltarea, în ciuda complexității situației.

Și aceste inițiative au fost respinse de majoritatea PAS. Nu a fost susținută nici propunerea deputatului Vasile Bolea.

VASILE BOLEA, deputat Blocul ”Victorie”: „Solicităm audierea Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, domnul Spînu, cu privire la implementarea multlăudatului proiect Satul European. În spațiul public apar informații privind abuzurile realizate, prin majorarea nejustificată a devizelor de cheltuieli, conflicte de interese, lucrări necalitative efectuate, ba mai mult, se distribuie această hârtie prin țară, unde pe ultima pagină vă mândriți că a fost amenajat punctul de trecere Leova-Bumbăta. O schemă la care procuratura Anticorupție a deschis dosar penal”.

Tot Blocul ”Victorie” a solicitat din nou includerea pe ordinea de zi proiectul de lege pentru aprobarea Concepției politicii naționale pentru păstrarea și consolidarea valorilor spirituale și morale tradiționale în RM, dar și audierea directorului Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în legătură cu softul prin care se gestionează semnăturile electronice ale cetățenilor.

De asemeena, a fost solicitat și directorul SIS, Alexandru Musteață în legătură cu închiderea posturilor tv și a mai multor portaluri de știri. Nici aceste inițiative nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței.

În total, 11 propuneri au fost respinse. Deputații Blocului susțin că regretă că majoritatea parlamentară nu i-a în calcul inițiativele care îi preocupă pe cetățeni.

MARINA TAUBER, deputat Blocul ”Victorie”: „Din nou, guvernarea nu vrea să audă adevărul despre acțiunile sale”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul ”Victorie”: „Noi înțelegem foarte bine că astăzi opoziția este incomodă pentru partidul de la guvernare, pentru că scunde întrebări globale, care îi preocupă pe cetățenii țării”.

De remarcat că majoritatea PAS respinge aproape toate inițiativele opoziției din parlament, nefiind de acord nici măcar să le includă pe ordinea de zi. Nu este pentru prima oară când proiectele opoziției nu sunt incluse pe ordinea de zi a Parlamentului. În acest context, Asociația Promo-Lex, care monitorizează activitatea legislativului, a declarat în repetate rânduri că majoritatea parlamentară restrânge drepturile colegilor săi din opoziție și încalcă regulamentele parlamentare. Astfel, conform

Regulamentului, inițiativele fracțiunilor parlamentare de opoziție, precum și ale deputaților din opoziție fără partid, au prioritate în formarea ordinii de zi a primei ședințe plenare din fiecare a șasea săptămână de la începutul sesiunii parlamentare. „În timpul sesiunilor parlamentare ar trebui să fie organizate două-trei ședințe dedicate proiectelor opoziției, dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Promo-LEX într-unul din rapoartele sale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE