17.7 C
Chișinău

15 partide politice riscă să fie sancționate: Nu au raportat corect situația financiară. Ce formațiuni se regăsesc în listă | VIDEO

15 partide politice riscă să fie sancționate contravențional, pentru că nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din 64 de formațiuni, 49 au depus în termenii stabiliți darea de seamă.

Astfel, printre cei care urmează a fi pedepsiți se regăsește ”Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Social Democrat, PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Politic ”Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, Partidul Politic Mișcarea Reformei Sociale, Partidul Politic „UNITATE” și altele.

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate nu se regăsește în această listă.

CEC menționează că pentru încălcarea prevederilor referitoare la raportarea financiară formațiunile politice riscă avertismente sau amendă în valoare maximă de 400 de unități convenționale, ceea ce ar însemna 20 de mii de lei.

Contactat de noi pentru o reacție, președintele Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Serghei Toma ne-a spus că va reveni mai târziu cu un apel, lucru ce nu s-a întâmplat până la editarea acestui material.

Reprezentanții Partidului Politic Noua Opțiune Istorică nu ne-au răspuns la telefonul indicat pe pagina oficială a formațiunii. Nu au răspuns apelurilor nici cei de la Partidul Socialist, Partidul Social Democrat și Partidul Conservator.

Nici celelalte formațiuni menționate nu au venit cu o reacție. Totodată, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției, pentru a întreprinde acțiuni în vederea limitării activității partidelor care nu au depus la CEC rapoartele financiare pentru anul 2023 și pentru primul semestru al anului 2024.

Am încercat să aflăm de la CEC dacă PAS a inclus în rapoartele financiare toate cheltuielile pentru campania de informare despre referendum, tipărirea ziarelor, pliantelor și cât au indicat? Asta în condițiile în care tot mai mulți politicieni acuză reprezentanții Partidul Acțiune și Solidaritate că promovează referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană înainte de startul campaniei electorale, folosind resurse administrative.

Președintele autorității electorale ne-a spus că la momentul actual, formațiunile politice erau obligate să prezinte raportul privind gestiunea financiară, ulterior CEC va iniția etapa de control detaliat al veniturilor și cheltuielilor partidului. Și numai după aceea, Comisia va veni cu precizări referitor la această întrebare.

ANGELICA CARAMAN, președinte CEC: „Inițial, noi am semnat hotărârea prin care am constatat cine s-a conformat termenului, cine a venit cu întârziere, cine a depus pe suport tehnic de hârtie, când trebuia să depună în sistem. Deja după aceasta urmează controlul propriu-zis, așa cum am făcut de fiecare dată. Inițial, este vorba d supravegherea prezentării și după aceasta vine controlul nemijlocit al materialelor care să conțină aceste rapoarte și suplimentar vom veni și vom face toate aceste constatări ca de fiecare dată. Vom vedea dacă au fost depășite donațiile, plafoanele, dacă au fost admise cumva donații de la persoane juridice în pofida reglementărilor, deci toate aceste analize de conținut urmează să fie într-o altă hotărâre a Comisiei”.

Menționăm că, mai multe partide politice printre care PSRM, Blocul ”Victorie” și MAN au sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la promovarea de către reprezentanții puterii a referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană înainte de startul campaniei electorale. Formațiunile menționate acuză administrația publică centrală că „încălcă grav” Codul Electoral pentru că ar implica funcționari publici în promovarea referendumului, deși campania electorală încă nu a început.

Se întâmplă după ce mai mulți reprezentanți PAS, inclusiv premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu au început să meargă în localitățile din țară, în contextul referendumului inițiat de președintele Maia Sandu pentru a le vorbi cetățenilor despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană. În timpul întrevederilor, politicienii distribuie inclusiv ziare despre plebiscitul din toamnă.

Anterior, vicepreședintele PAS, Olesea Stamate a respins acuzațiile potrivit cărora partidul de guvernare ar fi dat startul campaniei electorale pentru referendum înainte de termenul stabilit de Codul Electoral. Potrivit Olesei Stamate, campania „Pentru Referendum”, lansată de PAS, este una de informare și de mobilizare a cetățenilor pentru a se prezenta la urne. Referendumul republican constituțional va fi organizat în 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Potrivit CEC, pentru organizarea și desfășurarea acestui proces vor fi cheltuite peste 37 de milioane de lei, iar pentru alegerile prezidențiale vor fi necesare suplimentar aproape 4 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE