17.7 C
Chișinău

Mihai Popșoi vrea să crească numărul ambasadelor moldovenești în străinătate. În același timp, oficialul nu poate confirma eficacitatea celor existente | VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe vrea să deschidă două ambasade noi în Egipt și Kazahstan, precum și consulate suplimentare în SUA, Germania și Canada. Despre asta a declarat ministrul de externe Mihai Popşoi la Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, unde a prezentat raportul activității MAE în ultimii doi ani. Doar că deocamdată nu sunt bani pentru deschiderea noilor misiuni diplomatice.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Planul Național de Modernizare și Dezvoltare pentru anii 2025-2027, ne propunem creşterea prezenței misiunilor noastre diplomatice și consulare prin deschiderea de noi ambasade şi misiuni consulare în Kazahstan, Egipt, consulate generale în Sacramento, Dortmund, Calgary, Chicago. Dar aceste planuri, cu siguranţă, vor depinde de capacitatea financiară și de deschiderea Ministerului Finanțelor de a oferi aceste servicii într-o proximitate mai confortabilă pentru cetățenii noștri”.

Pe lângă deschiderea noilor ambasade, Ministerul de Externe visează și să achiziționeze noi clădiri pentru mai multe misiuni diplomatice existente.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „O altă prioritate este procurarea sediilor pentru misiunile diplomatice, pentru achitarea chiriei sumele sunt exorbitante şi din punct de vedere al eficienţei utilizării banilor public este mai rațional să fie procurate aceste sedii”.

Acum doi ani, în plină criză energetică, Ministerul de Externe, condus atunci de Nicu Popescu, invocând chiria mare a sediului ambasadei de la Paris și cerința eliberării acestuia până la un anumit termen, a achiziționat un conac scump. Clădirea noii ambasade în Franța a costat bugetul de stat 7 milioane de euro sau 140 de milioane de lei. Această tranzacţie a provocat un mare scandal, deoarece Guvernul a refuzat atunci multe măsuri de sprijin social al cetățenilor în plină criză, invocând lipsa banilor.

Pe lângă deschiderea ambasadelor în Egipt și Kazahstan, Mihai Popşoi a vorbit anterior despre posibilitatea deschiderii ambasadelor Republicii Moldova în Norvegia și Coreea de Sud. Potrivit oficialului, investiția în diplomație are randamente și perspective mari pentru țara noastră. Dar în cadrul audierilor de marţi, membrii Comisiei parlamentare politică externă au cerut ministerelor de Externe și Economiei rezultate concrete din activitatea misiunilor diplomatice.

MIHAI DRUŢĂ, deputat PAS: „Exemplu concret ar fi India, c-am deschis ambasadă acolo, care cere finanţe din bugetul republicii, c-am semnat un acord privind recunoaşterea vizelor – frumoasă realizare pentru început, dar acolo vorbiţi în contextului exportului de mere în legătură cu războiul groaznic din Ucraina, care afectează toate dimensiunile vieții noastre, cu blocarea comerțului nostru din cauza acestui război pe piața din Est. Acțiuni! C-am făcut, c-am făcut acţiuni Vrem să vedem rezultatul acestor acțiuni, fiindcă putem să facem şi 150% de acțiuni următor, eu vreau să văd doar rezultatul lor”.

Dar ministrul de Externe nu poate garanta efectul economic atât al ambasadelor noi, cât și al celor existente.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Din cele 46 de misiuni diplomatice și oficii consulare pe care le avem noi, birouri comercial-economice avem în 15. Deci, în 1/3. Dar ocupate funcții avem doar în 11 din 15. Deci, dacă luăm de la tot numărul de misiuni, doar în 20%, în fiecare a 15 misiune a noastră avem reprezentant responsabil de partea comercial-economică. Dar noi vrem rezultate”.

Amintim că, pe lângă alocarea fondurilor bugetare pentru ambasade noi și clădirile ambasadelor, partidul de guvernământ intenţionează să plătească și copiilor ambasadorilor moldoveni 500 de euro pe lună până la împlinirea vârstei de 18 ani. Acest lucru este prevăzut de proiectul de modificare a Legii privind serviciul diplomatic, adoptat recent de Parlament în primă lectură.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE