17.7 C
Chișinău

Într-o atmosferă solemnă, în prezența a numeroși invitați din toată Găgăuzia: Bașcanul Evghenia Guțul, a prezentat principalele realizări timp de un an de când a preluat mandatul și planurile grandioase pentru perioada următoare | VIDEO

Într-o atmosferă solemnă, în prezența a numeroși invitați din toată Găgăuzia, deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a prezentat principalele realizări timp de un an de când a preluat mandatul și prioritățile pentru perioada următoare. Evenimentul a avut loc la Congaz, acolo unde are loc construcția parcului de distracții gratuit GagauziaLand. Prezentarea a început cu un filmuleț video, care a demonstrat clar schimbările care au avut loc deja în regiune de-a lungul anului de lucru de către echipa Evgheniei Guțul.

Potrivit guvernatorului, din primele zile de lucru si pe tot parcursul anului, echipa sa a implementat un program amplu de construire a drumurilor și trotuarelor în satele din autonomie. Evghenia Guțul susține că lungimea totală a drumurilor construite din fonduri extrabugetare cu sprijinul patenerilor depășește 50 de kilometri.

În Comuna Cazangic au fost construite și asfaltate două drumuri, și a fost acoperit o porțiune cu piatră de-a lungul străzii Kotovsk. 2 străzi au fost reparate în Comuna Svetlîi, în satul Baurci – a fost asflalatat drumul și a amenajată o parcare, Tot aici s-a așezat asfalt pe șosea și pe podul de pe strada Serghei Lazo.

În satul KirietLunga a fost asfaltat un tronson de drum pe strada Gagarin și au fost montate borduri. În satul Gaidar, a fost finalizată modernizarea drumului principal. În plus, pentru confortul și siguranța sătenilor, pe strada Lenin a fost pavat un trotuar.

Iar în satul Congaz unul dintre cele mai mari sate din țara noastră – a fost reconstruită și pusă în funcțiune una dintre străzile principale ale acestei localități, care face legătura între grădiniță, școală și instituții sociale. Nu a fost uitat nici satul Joltai, Cotovskoe, Bugeac, Etulia, Ruscaia Kiselia și Beșghioz, unde la fel au fost reparate drumuri și trotuare.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Sunt drumuri moderne, de înaltă calitate, realizate sub formă de pavaj asfaltat sau pavaj așezat – vor deservi locuitorii din Găgăuzia noastră încă multe decenii. Subliniez mai ales că aceste lucrări nu le-am realizat cu bani din bugetul nostru găgăuz. Construcția de drumuri pe scară largă a fost finanțată de partenerii și filantropii noștri ruși. Eu însumi am crescut într-un sat și îmi amintesc foarte bine cum era să mergi la școală după ploaie pe un drum de pământ spălat și stricat”.

Pe lângă asta, în doar un an, în UTA Găgăuzia, au fost implementate mai multe proiecte sociale. La cererea locuitorilor, echipa bașcanului a construit 23 de terenuri. Practic s-a finalizat construcția primului parc de agrement și distracție GagauziyaLand din Găgăuzia și tot sudul Moldovei.

Marea deschidere a GagauziyaLand va avea loc în viitorul apropiat. Potrivit bașcanului, Găgăuzia este astăzi o regiune unică în Moldova, unde aproape fiecare familie primește sprijin de la autoritățile autonomiei, atât din fonduri bugetare, cât și datorită ajutoarelor oferite de sponsori.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „În tot acest timp, au continuat să fie plătite ajutoare pentru nașterea copiilor, compensații pentru taxele părinților în instituțiile preșcolare, s-au oferit mese gratuite pentru elevi, s-au plătit granturi educaționale și au fost implementate alte programe vitale. Și aici aș dori să-i exprim o recunoștință deosebită bunului prieten al Găgăuziei, Ilan Mironovici Șor, pentru atitudinea safață de locuitorii noștri, pentru contribuția sa neprețuită la dezvoltarea infrastructurală, socială și culturală a autonomiei. Multe dintre faptele bune ale filantropului – ajutarea familiilor mari și monoparentale, îngrijirea celor grav bolnavi – sunt îndeplinite de el în mod nepublic”.

Mai mult, bașcanul a ținut să accentuieze că datorită partenerilor ruși, și anume băncii Promsveazibank din Rusia, a putut să-și îndeplinească o altă promisiune electorală și acum peste 30 de mii de oameni beneficiază de prime lunare în valoare de 2.000 de lei, iar numărul lor crește în fiecare zi.

Echipa bașcanului are planuri mari și pe viitor, dă asigurări Evghenia Guțul. Ea a promis în fața mulțimii că toată Găgăuzia se va transforma într-un mare șantier.

Într-o înregistrare video, ea a prezentat o parte din proiectele de infrastructură care vor fi implementate în regiune. Potrivit guvernatorului, investiții mari vor fi îndrepatate spre reparația și construcția drumurilor, crearea de noi zone de recreere și locuri de joacă, modernizarea grădinițelor, școlilor, spitalelor, a întregii infrastructuri sociale.

În același timp, vom dezvolta economia regiunii prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, atragerea de investiții și crearea de noi locuri de muncă. O atenție specială va fi îndreptată și către cei mai vulnerabili locuitori – cum ar fi pensionarii cu venituri mici și familiile numeroase.

Echipa bașcanului dă asigurări că va găsi oportunități de a extinde programele de sprijin social existente și de a implementa altele noi. Iar în programul de plăți a indemnizațiilor lunare în valoare de 2000 lei – vor intra noi categorii de bugetari! Fiecare familie din autonomie va fi acoperită cu grija și atenția cuvenită de către autoritățile găgăuze, a mai precizat Evghenia Guțul.

Într-o intervenție video, cu ocazia împlinirii primului an de mandat în fruntea Găgăuziei, Ilan Șor a venit cu un mesaj de felicitare și susținere pentru guvernator și locuitorii regiunii.Politicianul a asigurat că va continua să sprijine Găgăuzia și toți locuitorii ei.

În doar un an de muncă, ea și echipa ei au obținut un succes considerabil.

ILAN ȘOR, liderul Blocului ”Victorie”: „Evghenia Alexandrovna, sunteți o adevărată luptătoare, care apără cu curaj interesele poporului. Sunteți o persoană deșteaptă și cu viziune. Sub conducerea dvs., despre Găgăuzia s-a vorbit în întreaga lume. În fiecare zi apărați interesele găgăuzilor și luptați pentru drepturile autonomie”.

Cu un mesaj de felicitare a venit și președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov.

DMITRII CONSTANTINOV, președintele APG: „Într-adevăr, comanda dvs este puternică. Uitați-vă, echipa bașcanului în doar un an a găsit sponsori care ajută pensionarii noștri. Le-au transferat bani în cont. Succese, doamna bașcan. Noi suntem alături de dvs.”.

Locuitorii din regiune spun că în doar un an, schimbările în regiune sunt vizibile. Potrivit lor, în fiecare zi, Găgăuzia se schimbă la față.

„Multe s-au făcut. Drumurile, noi tare mult am vrut drumuri bune. Suntem mulțumiți, ne place, îi dorim succes și dezvoltare în continuare”.

„Putem spune că există o tendință foarte bună pentru dezvoltarea regiunii noastre. Așa proiecte sociale în Găgăuzia nu au existat în toată istoria autonomiei”.

La data de 19 iulie s-a împlinit un an de la învestirea oficială în funcție a bașcanului Găgăuziei, Evgenia Guțul. Atunci, ea a promis să pună accent pe dezvoltarea economică a regiunii şi pe proiectele sociale. Niciun reprezentant al conducerii țării nu a fost prezent la învestirea de la Comrat.

Timp de un an al mandatului său bașcanul Evghenia Guțul a efectuat vizite în Turcia, Bruxelles și s-a deplasat de mai multe ori în Federația Rusă. Dar peste tot scopul ei era să obţină acorduri și proiecte concrete care să aducă folos autonomiei găgăuze. Chișinăul a reacţionat destul de bolnăvicios la vizitele bașcanului la Moscova. La cererea autorităților moldovenești, Evghenia Guțul a fost inclusă în listele de sancțiuni ale SUA.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE