17.7 C
Chișinău

După avalanșa de critici, PAS face un pas înapoi. Legea ce prevede alocarea a 700 de euro lunar copiilor de ambasadori moldoveni ar putea fi modificată | VIDEO

După valul de critici în mediul online şi societate, PAS face un pas înapoi. Proiectul, votat în prima lectură, care prevede alocarea, până la 23 de ani, a câte 700 de euro pe lună copiilor de ambasadori moldoveni ar putea fi modificat, nu însă și anulat.

Deputatul PAS, Doina Gherman, propune reducerea sumei până la 500 de euro și excluderea vârstei de 23 de ani, prevăzută în prima redacție a proiectului de lege, scrie Ziarul de Gardă.

În documentul avizat de Guvern nu este indicată nicio vârstă, dar ministrul de Externe Mihai Popşoi a declarat că cifra va fi redusă de la 23 la 18 ani. Totodată, oficialul s-a arătat revoltat de reacția celor care au criticat proiectul în loc să arate compasiune soartei grele, potrivit lui, a diplomaților și copiilor lor care nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ private au costuri mari.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Diplomaţii noştri nu-şi permit să achite studiile în şcoli private. Şi reducem din randamentul şi din capacitatea diplomaţiei noastre. Pentru că cei care au copii, efectiv, nu-şi permit să meargă în aceste misiuni unde grădiniţa sau şcoala este foarte scumpă, sau unde sunt nevoiţi să-şi dea copiii în alte şcoli decât cele publice, pentru că în cele publice nu pot învăţa copiii”.

Potrivit lui Popşoi, acești copii se chinuie pentru că sunt nevoiți să schimbe instituțiile de învățământ și, adaugă el, față de ei trebuie manifestată o atitudine umană, acordându-le susținere.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Cum vă imaginaţi ca pe durata studiilor să înveţi în trei şcoli diferite cu trei limbi diferite, decât limba pe care o cunoşti tu? Ce calitate a studiilor obţin acei copii şi ce traumă obţin ei pe durata acestor studii? Nemaivorbind că schimbul şcolii în sine este o traumă psihologică. Dar să înveţi într-o şcoală în care nu înţelegi limba, este inuman!”.

Popşoi însă nu a adus niciun exemplu al ambasadorilor care ar vrea să părăsească sistemul din acest motiv şi nici Ministerul de Externe nu s-a plâns vreodată de lipsa diplomaţilor. Cu toată simpatia noastră pentru soarta familiilor diplomaților, nu putem să nu remarcăm, așa cum au subliniat mulți critici ai acestei inițiative, că alți copii ai țării noastre merită nu mai puțină empatie și sprijin.

Este vorba de cei care sunt forțați după închiderea școlilor de către autorități să meargă pe drumuri proaste, în orice perioadă a anului în satele din vecinătate. Compasiune merită și copiii care, aflați peste hotare, alături de părinții lor, fără niciun fel de alocații, locuințe și transport de serviciu, merg la școli publice, și asta în cel mai bun caz, pentru că se poate întâmpla să nu-și continue instruirea deloc.

Canal 5 a încercat să afle de la Ministerul de Externe ce salarii au ambasadorii şi consulii moldoveni, de ce anume acum se vrea plata acestor bani. Biroul de presă ne-a expediat comunicatul de pe site-ul său, dar nu ne-a răspuns la întrebările adresate. Amintim că, potrivit documentului votat de PAS în prima lectură, care a stârnit nemulţumiri în societate, copiii ambasadorilor Republicii Moldova vor primi, lunar, 700 de euro, până la vârsta de 23 de ani. În total, de acești bani, potrivit documentului, vor dispune 123 de copii. Alocațiile vor costa bugetul de stat peste 20 de milioane de lei anual.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE