17.7 C
Chișinău

Încă un apel de renunțare la neutralitatea militară a țării noastre. Băsescu: „Moldova poate să-și modifice Constituția, să candideze la NATO, în caz contrar România nu-i poate ajuta cu trupe” | VIDEO

Încă un apel de renunțare la neutralitatea militară a țării noastre a venit de peste Prut. ”Moldova trebuie să candideze la NATO și să renunțe la statutul de neutralitate, pentru ca România să o poată ajuta în cazul unei invazii ruse”. Declarația a fost făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, pentru Digi24.

TRAIAN BĂSESCU, fost președinte al României: „Am semnat niște tratate. Republica Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru. Republica Moldova poate să-și modifice Constituția. Dacă vor să scrie în Constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe. Putem să-i ajutăm cu muniții, cu material militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca să o sprijine, pentru că ăsta e Tratatul Atlanticului de Nord”.

Fostul președinte a spus că a solicitat de mai multe ori Moldovei să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO.

TRAIAN BĂSESCU, fost președinte al României: „Simplu, eu le spun asta de 20 de ani. Deci asta odată – să renunțe la neutralitatea constituțională și mai are o variantă care e mult mai ”soft” – unirea cu România și ar fi bine merci în NATO, în UE cu toate avantajele și dezavantajele, că sunt și dezavantaje, celebra suveranitate este diminuată”.

Menționăm cvă, recent, deputații PAS au votat amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Documentul prevede că soldații noștri și cei de peste Prut se vor putea pregăti și participa în comun la diferite misiuni și operații, inclusiv în ceea ce privește sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență. Deja începând cu luna octombrie, 20 de ostașii moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de România. Deputații din opoziție au criticat inițiativa, solicitând scoaterea proiectului de pe ordinea de zi. Propunerea însă nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Totodată, amintim că la începutul anului trecut, întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu publicației Politico că țara ei încă analizează următorul pas și că ar fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.

De asemenea, atât premierul Dorin Recean, cât și ministrul Apărării Anatol Nosatîi au afirmat de multe ori că numai UE și NATO pot asigura securitatea Republicii Moldova, dar cetățenii au nevoie de timp pentru a realiza acest lucru. Iar moldovenii au o atitudine negativă față de NATO din cauza propagandei ruse. Între timp, armata deja este adaptată la standardele NATO, Alianța ajută Moldova să se înarmeze, iar exercițiile sunt deseori conduse de liderii militari ai NATO.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de IRI, arată că în cazul unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, 51% din respondenţi vor vota „împotrivă” și numai 31% – „pentru”, restul fiind indecişi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE