16.1 C
Chișinău

Proiecte de infrastructură, programe sociale, ajutor financiar pentru pensionari și bețe în roate de la conducerea de la Chișinău. Evghenia Guțul – la un an de la depunerea jurământului pentru funcția de Bașcan al Autonomiei Găgăuze | VIDEO

Acum un an, în 19 iulie, după ce a depus jurământul, Evghenia Guțul a devenit bașcanul Autonomiei găgăuze. „Voi fi un politician responsabil pentru toţi”, a spus ea atunci.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Astăzi, după ce am depus jurământul, vreau să vă asigur pe toți că mă voi baza mereu pe jurământul de credință, înțelegând clar responsabilitatea care mi-a fost încredințată de toți locuitorii autonomiei noastre. Aș dori în mod special să menţionez că voi fi devotată poporului meu, care mi-a încredințat viitorul său”.

Niciun reprezentant al conducerii țării nu a fost prezent la învestirea de la Comrat, ceea ce era destul de așteptat – autoritățile centrale au făcut tot posibilul ca s-o împiedice pe Evghenia Guțul mai întâi să câștige alegerile, iar ulterior ca să nu admită confirmarea rezultatelor scrutinului. Dar acțiunile Chișinăului doar au mobilizat Găgăuzia: reprezentanții diferitelor forțe politice au ieșit să protesteze la Comrat în apărarea votului poporului găgăuz la alegeri. Un amplu miting de protest a scandat atunci în unanimitate: „Jos mâinile de pe Găgăuzia”.

Dar, în ciuda tuturor eforturilor Chișinăului – forțele speciale, ridicarea forțată a buletinelor de vot, presiuni asupra judecătorilor și a Comisiei Electorale din regiune, Curtea de Apel Comrat totuşi a confirmat rezultatele alegerilor bașcanului, şi Evghenia Guțul a preluat funcția de șef al autonomiei, ce a devenit o adevărată sărbătoare populară.

Chiar și acum, oriunde apare, Evghenia Guțul este primită călduros și cu entuziasm de locuitorii autonomiei. Pentru că a demonstrat că nu a venit pe o perioadă scurtă, că are în spate o echipă puternică, care din primele zile s-a pus pe treabă și îndeplinirea promisiunilor sale.

Ea are întrevederi la nivel înalt în străinătate, dar este în continuare ignorată demonstrativ de autoritățile centrale moldovene.

Premierul Dorin Recean a declarat imediat că Guvernul va lucra în Găgăuzia doar cu primarii, care, după cum a spus el, reprezintă interesele cetățenilor. Iar președintele Maia Sandu deja timp de un an refuză categoric să semneze decretul de numire a șefului Găgăuziei în componenţa Executivului, deși acest lucru este impus de legislația în vigoare, invocând faptul că vrea să aștepte rezultatele anchetei în dosarul lui Guţul.

Este evident că autoritățile de la Chișinău sunt prea iritate de transformările care au loc în autonomie sub conducerea Evgheniei Guțul. Spre deosebire de conducerea ţării, care se justifică la nesfârșit cu diverse circumstanțe, başcanul implementează proiectele de infrastructură într-un ritm rapid în Găgăuzia. Chiar în primele luni ale mandatului lui Guţul, drumurile au fost reparate în Chiriet Lunga, Svetlîi, Bugeac, Baurci și alte localităţi din autonomie, apoi au mai urmat zeci de aşezări. În scurt timp, noua conducere a regiunii a reușit să ajute mai multe întreprinderi agricole să intre pe piața rusă și să stabilească livrări directe de fructe și legume cultivate în Găgăuzia.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Neapărat vom continua și vom extinde această muncă ca producătorii noștri, companiile din Găgăuzia, să poată ieși din situația dificilă în care ne-a împins populismul geopolitic al conducerii țării”.

Peste 50 km de drumuri moderne asfaltate, trotuare, zeci de terenuri de joacă. Toate au fost realizate cu sprijinul echipei lui Ilan Şor. În paralel cu proiectele de infrastructură, au fost implementate și multe programe sociale. Și toate astea cu depășirea obstacolelor create de autoritățile centrale aproape la fiecare pas. După ce Chișinăul a blocat contul special în care erau 15 milioane de lei pentru plata sporurilor pentru pensionari și persoane nevoiaşe, s-a găsit o altă soluție.

În aprilie, bașcanul Evghenia Guțul a semnat un acord cu banca rusă Promsviazbank privind deschiderea cardurilor MIR pentru pensionarii și bugetarii din Găgăuzia. Iar în prezent, peste 30.000 de locuitori ai regiunii primesc adaosuri în valoare de 2.000 de lei lunar.

„Un supliment foarte bun pentru salariul meu. Soțul meu uneori are de lucru, alteori nu. Pentru noi, pentru săteni și, probabil, pentru toată lumea, este un mare ajutor. Mulțumim mult tuturor celor care ne-au dat acești bani”.

„Vrem adaosul, vrem să ne mărească salariile, deoarece, ca pentru fiecare locuitor al al țării, serviciile sunt scumpe. Ne-am bucurat foarte mult când am auzit că vor fi suplimente și credem că le vom primi”.

Autorităţile centrale bagă regulat beţe şi în roatele proiectului de construcție a parcului de odihnă și distracţii GagauziyaLand. Verificările nesfârșite din partea diferitelor instanţe încetinesc procesul, iar echipamentele pentru acest obiect sunt blocate în vamă. Adică, Puterea preferă să păstreze gunoiştea neautorizată care era aici, decât să permită copiilor găgăuzi să beneficieze de un parc gratuit de atracții și distracții și să asigure regiunea cu noi locuri de muncă și investiții. Și aici başcanul a fost în prima linie a luptei pentru interesele locuitorilor autonomiei, alături de deputații Adunării Populare, activiști civici și toți cei care s-au ridicat în apărarea parcului.

Timp de un an al mandatului său bașcanul Evghenia Guțul a efectuat vizite în Turcia, Bruxelles și s-a deplasat de mai multe ori în Federația Rusă. Dar peste tot scopul ei era să obţină acorduri și proiecte concrete care să aducă folos autonomiei găgăuze.

Chișinăul a reacţionat destul de bolnăvicios la vizitele bașcanului la Moscova. La cererea autorităților moldovenești, Evghenia Guțul a fost inclusă în listele de sancțiuni ale SUA.

În primăvară a început un proces în cazul finanțării ilegale a unui partid politic, în care figurează guvernatorul autonomiei. În ultimele luni, săptămânal au loc câteva şedinţe. La fel se întâmplă și în dosarul deputatului blocului Victorie Marina Tauber. Este evident că autoritățile se grăbesc să „rezolve problema” înainte de campania electorală și să elimine concurenții politici puternici. Guţul spune că este nevinovată. Pe lângă încrederea că are dreptate, putere să nu renunțe îi dă și susţinerea din partea locuitorilor autonomiei. La fiecare şedinţă vin mulți susținători ai başcanului care sunt dispuşi să-l apere până în pânzele albe.

„Ei luptă anume pentru poporul său, anume pentru locuitorii Autonomiei Găgăuze. Parlamentul și actuala putere nu au primit-o, ei ce-i mai rămânea să facă? Ea a găsit ieșire din situație, a mers și a ajuns la o înțelegere cu Federația Rusă și îi mulțumim și plecăciuni adânci. Pensionarii noștri primesc adaos câte 2000 de lei. În toată istoria Găgăuziei niciun bașcan nu a făcut asta. Plecăciuni adânci și îi mulțumim!”.

„Evghenia Guțul este liderul nostru, este președintele nostru și se dedică într-u totul și luptă pentru Găgăuzia, pentru autonomie și pentru toți oamenii. Ea vrea să schimbe viața spre bine nu doar în Găgăuzia, dar și în toată Republica Moldova”.

Acum un an, oponenţii lui Guţul de la Chișinău și Comrat spuneau că după ce ea va sta puțin în funcție, toată lumea se va convinge de valoarea noului başcan. Dar au subestimat-o. Susţinerea și încrederea în guvernatorul regiunii sunt în creștere. Ea s-a dovedit a fi o adevărată luptătoare, care-şi atinge obiectivele în ciuda tuturor obstacolelor, și un politician simplu şi apropiat oamenilor. Iar acțiunile autorităților de la Chișinău în raport cu ea și autonomia în ansamblu nu au făcut decât să confirme cât de departe sunt Maia Sandu și partidul ei de interesele țării și poporului moldovenesc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE