17.7 C
Chișinău

CC a respins demersul grupului parlamentar ”Victorie”, privind excluderea de către CEC a concurenților electorali, care înlocuiește instanța. Tauber: „Amendamentele adoptate sunt o nouă metodă de persecutare a oponenților politici” | VIDEO

Curtea Constituțională a respins demersul grupului parlamentar Victorie de a declara neconstituționale anumite prevederi din două articole din Codul Electoral, care permit CEC-ului să excludă din alegeri concurenții electorali din mai multe motive, printre care și mituirea alegătorilor. Avocatul Vadim Banaru, care a vorbit în instanță în numele autorilor documentului, nu este de acord cu acest verdict.

El consideră că, în conformitate cu modificările, CEC este de fapt împuternicit cu atribuțiile altor structuri, în special, judecătoria și Procuratura, și înlocuiește Justiția, care examinează problemele de corupție.

VADIM BANARU, avocat: „CEC a primit atribuțiile unei instanțe judecătorești, a primit atribuțiile organelor Procuraturii. Considerăm că aceste prevederi urmează vor fi declarate neconstituționale, ori, facând o paralelă, organul electoral a primit competențe de înfăptui justiția, ori, coruperea este o infracțiune, dar ceea ce e legat de infracțiune, se expun doar instanțele judecătorești naționale”.

Deputatul blocului Victorie Marina Tauber a spus că amendamentele adoptate sunt o nouă metodă de persecutare a oponenților politici. Potrivit acesteia, Parlamentul a creat un mecanism prin care candidații pot fi excluşi din alegeri doar sub suspiciunea de corupție, fără o hotărâre judecătorească definitivă și o procedură obiectivă de anchetă, ceea ce încalcă prezumția de nevinovăție.

Deputatul grupului parlamentar „Victorie” Vadim Fotescu consideră că efectele negative ale amendamentelor se fac deja simțite, şi a adus drept exemplu excluderea de către CEC a unui candidat la funcția de primar al comunei Tîrnova, raionul Dondușeni.

VADIM FOTESCU, deputatul grupului parlamentar Victorie: „A fost încălcat dreptul de a alege și de a fi ales, a fost încălcat, cel mai important, articolul 21 din Constituție – prezumția de nevinovăție. Niciuna dintre aceste plângeri nu a fost examinată în instanța de judecată şi n-a fost luată o decizie definitivă. Mituirea alegătorilor, la care se face referire în cerere, este prevăzută în Codul penal ca pedeapsă penală. Astfel, Comisiei Electorale i-a fost acordat dreptul prin decizia ei să înlocuiască, de facto, un verdict judecătoresc. Aceste sesizări, nefondate, adică pe baza zvonurilor, plângerilor formulate nu se știe cu ce scopuri mercantile, candidații sunt excluşi din alegeri. Și chiar dacă ei vor reuși ulterior să-și demonstreze nevinovăția în instanțele respective, din păcate, ei șiau pierdut deja dreptul de a fi ales și, asta, din păcate, nu are efect retroactiv”.

Vadim Fotescu a mai menţionat că Parlamentul a încălcat procedura de adoptare a proiectului de lege deoarece în ziua votării a fost introdus un amendament, pe care nici societatea, nici deputații nu l-au putut examina în prealabil.

Reprezentantul Parlamentului Valeriu Cuciuc a respins aceste acuzații, menționând că documentul a fost supus consultării publice. Iar la întrebarea președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, cum un candidat exclus din cursa electorală își poate restabili dreptul de a fi ales, a răspuns vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. Doar că din răspunsul lui este greu de înțeles cum va afecta asta rezultatele alegerilor care au avut loc.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Eu cred că aici se aplică regulile generale, atunci când orice persoană pretinde că a fost victima unor ilegalități din partea autorităților statului, pe aceleași principii generale”.

Amintim că în luna mai, candidatul Partidului Şansă la funcţia de primar al comunei Tîrnova, raionul Donduşeni, Ruslan Filipaş, a fost scos din cursa electorală. Comisia Electorală Centrală a decis să mențină decizia Consiliului Electoral de Circumscripţie de a-l exclude după recepţionarea a două sesizări de la Inspectoratul de Poliție Dondușeni precum că trei persoane ar fi primit bani de la Filipaș.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE