16.1 C
Chișinău

„Adevărul și victoria este de partea noastră”. O nouă ședință de judecată cu prezența masivă a susținătorilor, în dosarul bașcanului Evghenia Guțul și a activistei Svetlana Popan | VIDEO

O nouă ședință de judecată a avut loc vineri, la judecătoria Buiucani în dosarul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul și a activistei Svetlana Popan, acuzate de complicitate la finanțarea ilegală a partidului interzis „ŞOR”. Oamenii s-au adunat din nou în fața judecătoriei pentru a-și exprima solidaritatea cu șeful autonomiei și a celeilalte persoane din dosar. Înainte de şedinţă, Evghenia Guțul a mulțumit celor prezenți pentru susținere și curaj.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Autonomiei Găgăuze: „Vreau să aduc mulțumiri tuturor pentru că găsiți timp și veniți să mă susțineți pe mine și pe colega mea Svetlana Popan. Desigur, de fiecare dată venim la aceste ședințe cu îngrijorări, dar nu-i nimic. Ne vom apăra interesele, suntem puternici și vom demonstra nevinovăția. Adevărul și victoria este de partea noastră”.

Participanții la miting au menționat că ziua în care se face un an de la inaugurarea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, în loc să iasă cu un raport despre munca depusă, Guțul este nevoit să meargă în instanță. Dar chiar și fără rapoarte, oamenii văd ce au reușit ea și întreaga echipă a lui Ilan Șor să realizeze în Găgăuzia.

REGHINA APOSTOLOVA, deputatul grupului parlamentar ”Victorie”: „În primul rând, vreau să vă felicit cu ocazia primei aniversări. În opinia noastră, este primul an când bașcanul Găgăuziei, ales de voi, a demonstrat că o tânără cu mai puțină experiență poate având un caracter puternic, de fier, și poate să facă atât de multe lucruri. Pentru că acest an a fost unul nu prea simplu pentru ea, nu a fost simplu nici pentru voi, dar rezultatele se văd și voi le cunoașteți. Felicitări, dragi prieteni!”.

IURII VITNEANSCHI, activistul partidului „Renaștere”, blocul „Victorie”: „Vedem că pe parcursul acestui an, bașcanul, sau cum îi spune domnul Klimenko, președintele Găgăuziei, putea să facă și a făcut mai multe, mult mai multe decât actuala putere. Anume din această cauză este persecutată și i se pun bețe în roate. Chiar și astăzi, în ziua în care bașcanul, președintele Găgăuziei, putea să prezinte realizările sale în piața din Comrat, unde să le vorbească oamenilor despre rezultatele pozitive pe care le-a obținut într-un singur an”.

Oamenii care au venit să o susțină pe Evghenia Guțul spun că aceasta este învinuită pe nedrept și vor continua să-i fie alături, deoarece, afirmă ei, a demonstrat că luptă pentru o viață mai bună pentru poporul găgăuz.

„Evghenia este, într-adevăr, o fată tânără și în loc să se ocupe de educația copiilor săi, ea se ocupă de țara sa și susține poporul găgăuz. Dacă noi nu ne vom susține, pentru noi nimeni nu va lupta. Eu sunt mama a patru copii, la fel și ea este mamă, din acest motiv o susțin. Consider că dreptatea este de partea ei, are familie, este cumsecade și consider că avem nevoie de o societate constituită anume din astfel de oameni”.

„Este o persoană onestă, corectă și binevoitoare. Clar că este un dosar politic, iar Evghenia e o dovadă a curajului, e respectuoasă, onestă și nu cred că nu aș avea de ce să nu o suțin”.

„Este gonită peste tot și e judecată ilegal. Nu înțeleg de ce, pentgru că e o persoană care se străduie pentru popor, este o femeie minunată. Toți o iubesc, este aleasă de popor și cred că se procedează așa cu ea pentru că este incomodă”.

La finalul ședinței, Evghenia Guțul a anunțat că judecătorii lau audiat pe al doilea martor al acuzării, care, afirmă ea, doar i-a confirmat nevinovăția.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Autonomiei Găgăuze: „Astăzi a fost audiat al doilea martor din partea acuzării. Încă o dată acesta ne-a demonstrat nevinovăția, deoarece procurorii nu au adresat nicio întrebare legată de dosarul în care sunt acuzată. Au întrebat de proteste, despre vreme, dar exclusiv legat de dosarul meu, de ce sunt învinuită, nu a fost nicio întrebare. Încă un martor a demonstrat că noi suntem nevinovate de ceea ce ni se incriminează! Sunt sigură că vom demonstra acest lucru în cadrul ședințelor următoare!”.

Procurorul pe caz, Ghenadie Iepure, a refuzat să ofere mai multe detalii din cadrul ședinței.

GHENADIE IEPURE, procuror pe caz: „Nu comentez, scuzați-mă.
– Dar ce ține de martorul care s-a prezentat astăzi în instanță, care a fost necesitatea audierii acestuia și dacă face dintr-o altă cauză penală?
– Da, face parte, este martorul de bază”.

Ședința de judecată în privința Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan va continua pe 23 iulie. Amintim că, la mijlocul lunii aprilie, cauza penală în privința bașcanului Găgăuziei și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului Partid Politic ”ȘOR” a fost trimisă în instanța de judecată. Cele două sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice. Ambele resping acuzațiile și califică dosarul drept unul politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE