16.1 C
Chișinău

Datele ministerului Agriculturii: Plantațiile de porumb și cele de floarea-soarelui, cel mai grav afectate de temperaturile mari și seceta din ultima perioadă | VIDEO

Plantaţiile de porumb din sudul țării au fost compromise în proporţie 70-100%, iar cele de floarea-soarelui – în proporţie de 60-80%. Sunt constatările cercetătorilor agricoli, după ce au evaluat mai multe terenuri. Datele au fost anunţate joi de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea într-un briefing de presă, după o vizită făcută în sudul țării cu premierul Recean.

Șeful Guvernului a afirmat că, în prezent, se caută resurse financiare pentru a sprijini agricultorii afectați.

Deocamdată, aceștia au fost trimiși la Camera de Comerț și Industrie să le elibereze un aviz care să constate că nu pot să dea ratele pentru credite, după care să meargă la bănci, la creditori, pentru a le fi oprit procesul de plată a penalităților și executările.

Potrivit vicepremierului Bolea, s-a decis ca în decurs de două săptămâni mediul academic de specialitate să vină cu recomandări pentru agricultori. Asta deși, Moldova se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade de aproape 20 de ani, iar în ultimii ani, și cu secetă.

Ministerul Bolea a adăugat că statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare, dar nu a menționat când acestea vor deveni funcționale.

În perioada 12-17 iulie curent, valul de căldură a continuat să se extindă și să se intensifice, iar temperatura aerului a atins și +40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor.

Cele mai afectate de secetă sunt raioanele Cantemir, Cahul și Taraclia, a declarat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău. Potrivit acestuia, pierderile agricultorilor, din cauza arșiței, se ridică la câteva sute de milioane de lei sau chiar mai mult.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE