16.1 C
Chișinău

Exporturile moldovenești continuă să scadă. În primele cinci luni ale anului, exporturile de mărfuri s-au redus cu aproximativ 14 la sută | VIDEO

În primele cinci luni ale anului curent, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au scăzut cu aproximativ 14 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, cu aproape 50 la sută s-au diminuat exporturile de încălțăminte, iar cele de îmbrăcăminte și accesorii au scăzut cu peste zece procente.

În această perioadă, am exportat cu aproape o treime mai puțină hrană pentru animale și cu 50% mai puține uleiuri, comparativ cu primele cinci luni ale anului 2023.

Cea mai mare parte a produselor vândute peste hotare a ajuns în România – peste 30% din totalul exporturilor. Urmează Ucraina, unde am exportat peste opt la sută din total, iar în topul destinațiilor se mai regăsesc Italia, Turcia, Germania, Cehia, Polonia, Federația Rusă și altele.

Exporturile de mărfuri autohtone au costituit 715,1 milioane de dolari, fiind în scădere cu 2,8% față de perioada similară din anul 2023. Datele BNS arată însă că s-au majorat exporturile de animale vii cu aproape 41 de procente. Am vândut peste hotare cu aproape un sfert mai multe produse medicinale, dar și produse horticole.

Potrivit datelor BNS, Cele mai multe mărfuri pleacă la export cu mijloace de transport rutier- aproximativ 80% din total. După care urmează transportul maritim – cu o pondere de 17 procente, transportul feroviar cel aerian și expedierile poștale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE