16.1 C
Chișinău

Cerealele ucrainene care tranzitează Moldova vor fi excluse de la controlul ANSA. Fermieri sunt indignați că din nou se dă prioritate transportatorilor și încărcăturilor care vin din Ucraina | VIDEO

Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede scutirea de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a cerealelor din Ucraina care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit documentului adoptat, va fi stabilită o derogare de la prevederile legii privind protecția plantelor și carantina fitosanitară pentru culturile cerealiere din Ucraina care tranzitează punctele de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și Giurgiulești-Galați. Cerealele transportate pe calea ferată, la care se solicită un regim de tranzit, nu vor mai fi supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

De ce fermierii moldoveni sunt din nou sacrificați în favoarea altor interese? Este întrebarea pe care și-o pun agricultorii. Potrivit lor, decizia va agrava situația deja dificilă din agricultură, va reduce competitivitatea produselor noastre și va atrage după sine o serie de probleme grave.

ALEXANDRU BRÎNZĂ, liderul Asociației „Forța Fermierilor”: „Desigur dacă se va da prioritate transportatorilor și încărcăturilor care vin din Ucraina, sigur că v-a avea de suferit tot ce se numește de origine moldovenească. Nu este bine, asta în primul rând este o concurență neloială ceea ce v-a bate iarăși în tot ce se numește producător autohton și transportator autohton. Costuri scumpe și marfa moldovenească nici de cum nu v-ar fi ea și așa nu poate concura cu marfa din regiune dar acuma încă și mai tare nu va putea concura”.

SERGHEI SPINEI, agrar din raionul Anenii Noi: „Se pare că românii sunt împotriva noastră și nu ne vor mai deschide ușile, să spunem, „vor închide ușile” grâului nostru și, în consecință, piața se va prăbuși, prețurile se vor prăbuși acest lucru va duce la faptul că din nou va crește numărul celor care vor da faliment”.

Agricultori se plâng că această decizie pune producătorii ucraineni și moldoveni într-o poziție inegală și în plus nu va rezolva problema ambuteiajelor la vamă.

NICOLAI SPRÎNCEAN, agar din Hîrtopul Mic: „Eu cred că e o diversie mai departe asupra agriculturii fiindcă dând drumul la ucraineni să treacă fără rând dar moldovenii stând în rândul care a fost nu se schi,bă nimic din contra. O să fim nevoiți ca anul trecut să stăm zile întregi la vamă pentru a exporta produse. Asta automat o să meargă că ucraineni o să treacă fără rând o să amăgească rândul moldovenilor”.

SERGHEI SPINEI, agrar din raionul Anenii Noi: „Absolut nimic nu se va schimba, pentru că, da, vor trece mai repede prin Moldova, poate pentru o oră acolo, dar coada va rămâne la vama din România, iar românilor nu le pasă ce facem noi și cum, ei își protejează producătorii, își protejează țara, își protejează bunăstarea, la noi nu se gândesc la așa ceva”.

Pentru proiectul de lege au votat 59 de deputați din majoritatea guvernamentală în a doua lectură. Potrivit documentului, scutirea de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară a culturilor de cereale din Ucraina va fi valabilă până la 14 septembrie 2024.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE