16.1 C
Chișinău

„Este o reținere ilegală”. Protest la Judecătoria Cahul, unde membrii și activiștii Blocului ”Victorie” au cerut justiție corectă în raport cu cele 6 persoane reținute | VIDEO

Judecătoria Cahul a audiat cele șase persoane reținute marți, în urma mai multor percheziții, desfășurate la Comrat, la sediul organizației teritoriale a Partidului „Șansă”. În urma interogărilor, magistrații au decis ca două persoane să rămână în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, o altă persoană va sta 30 de zile în izolator, iar alte trei nu au voie să părărsescă țara. Avocatul persoanelor menționate susține că clienții săi resping categoric învinuirile care li se incriminează.

De dimineață, în fața instituției, s-au adunat membri și activiști ai Blocului „Victorie” pentru a cere eliberarea celor reținuți. Cu pancarte în mâini, cei prezenți au scandat și au cerut justiție corectă.

DUMITRU MARCO, avocat: „Este cert că au fost interceptate telefoanele, or, în presă au apărut discuții telefonice, au fost ridicați niște bani în cadrul perchezițiilor, dar după cum menționează clienții mei, aceea erau bani personali. Este vorba de 6000 de lei, 20 000 de lei, toți au niște economii pe care le țin acasă. Urmează deja organul de urmărire penală să demonstreze că acele surse de venit au o proveniență dubioasă”.

Procurorul pe caz nu a oferit declarații pentru presă, iar, contactat de Canal 5, nu a răspuns la apeluri. De dimineață, în fața instituției, s-au adunat membri și activiști ai Blocului „Victorie” pentru a cere eliberarea celor reținuți. Cu pancarte în mâini, cei prezenți au scandat și au cerut justiție corectă.

„Eu cred că totul va fi bine. Dreptatea este de parte noastră și victoria la fel”.

„Astăzi, noi ne-am adunat la judecătoria Cahul pentru a-i susține pe colegii noștri care sunt reținuți ilegal și se încearcă prelungirea arestului. Noi cerem ca guvernarea și organele de drept să ia mâinile de pe colegii noștri. Critica în adresa PAS nu înseamnă infracțiune. Acesta este dreptul nostru de cetățean și noi ne vom exprima oriunde”.

„Eu cred că sistemul nostru judiciar nu este în toatalitate subordonat guvernării și Maiei Sandu și astăzi, colegii noștri vor fi acasă, alături de familiile lor. Asta este o reținere ilegală”.

Într-o declarație pentru presa din Găgăuzia, activistul Mihail Vlah a spus că, printre cei șase reținuți în timpul perchezițiilor de la Comrat, este și o femeie de 65 de ani, căreia procurorii intenționează să-i aplice măsura preventivă de 30 de zile de arest. În acest context, activistul se întreabă dacă adevăratele valori europene ale PAS se rezumă la a merge dimineața la pensionari cu percheziții și a-i speria.

Reprezentanții puterii nu au comentat deocamdată acțiunile de protest de la Cahul.

Amintim că, marți, șase persoane au fost reținute de ofițerii CNA și procurori, în urma mai multor percheziții ce au avut loc la Comrat, la sediul organizației teritoriale a Partidului „Șansă”. Potrivit unui comunicat al CNA, perchezițiile au avut loc în cadrul unui dosar de finanțare ilegală, spălare de bani și falsificare a rapoartelor financiare. CNA anunță că, în urma a 17 percheziții efectuate la șase figuranți, pe dosar au fost ridicate sume de bani în lei și valută străină, purtători de informații și zeci de carduri bancare. Cu toate ca în comunicatul CNA nu a fost indicată suma depistată, judecând după pozele publicate, aceasta nu este semnificativă. Cele șase persoane au fost reținute pentru 72 de ore în izolatorul

Inspectoratului de Poliție Cahul. Președintele Partidului „Șansă” a declarat că ofițerii CNA au asaltat biroul formațiunii pe care o conduce la ordinele reprezentanților partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate și a președintelui Maia Sandu. CNA, PAS și Președinția au refuzat să comenteze declarațiile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE