14.2 C
Chișinău

Transferurile bănești de peste hotare sunt în scădere: Reducerea remitențelor ar duce la o creștere a sărăciei la sate | VIDEO

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă. O demonstrează datele Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, în trimestrul I al anului, remiterile personale primite de locuitorii ţării s-au diminuat cu 6,5% comparativ cu perioada similară din 2023, și au însumat peste 435 milioane de USD. Raportat la PIB, acest volum reprezintă 11,5%. Micşorarea a fost cauzată, în special, de reducerea transferurilor personale, care au scăzut cu aproape 18 milioane USD.

Potrivit raportului BNM, remiterile din țările CSI s-au diminuat de două ori, reprezentând circa 9% din total, iar cele din Uniunea Europeană au scăzut cu aproape jumătate de procent, cu o pondere majoritară de 59% din total. În același timp, remiterile din alte state au sporit cu peste 7%, însumând 32,5% din totalul transferurilor personale.

Şi remiterile personale plătite nerezidenților au crescut cu 16,5% din cauza majorării transferurilor personale cu aproape 13 milioane USD.

Creșteri ale ieșirilor au fost înregistrate pentru UE și alte țări. Astfel, cele către UE s-au majorat cu peste 24% și au deținut aproape 57% din total, iar cele către alte state au crescut cu circa 28%, constituind 1/4 din total. Ieșirile destinate CSI s-au diminuat cu peste 11%, reprezentând circa 18% din totalul ieșirilor de remiteri personale, mai arată raportul BNM.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, scăderea remitențelor ar duce, în particular, la o creștere a sărăciei la sate, zone care deja au un nivel scăzut al bunăstării populației. Totodată, micșorarea fluxurilor financiare de la cetățenii care muncesc peste hotare ar putea avea grave efecte socio-economice la nivelul întregii țări.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe, se mai arată în articolul PNUD Moldova de acum 4 ani.

Estimativ, peste hotarele ţării se află circa 1 milion de moldoveni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE