17.2 C
Chișinău

Desfășurarea recensământului populației și locuințelor, cu probleme: Înregistrare ilegală, preluarea datelor prin telefon și abandonarea muncii după doar o zi | VIDEO

Recensământul populației și locuințelor, pentru organizarea căruia s-au cheltuie peste 300 de milioane de lei, se desfășoară cu probleme. Potrivit Biroului Național de Statistică, există cazuri de defăimare premeditată în mediul online a acestui exercițiu, dar și situații de obstrucționare activității recenzorilor.

BNS afirmă că în una dintre situații, a fost înregistrată ilegal chestionarea realizată de către recenzor.

Instituția a numit cazul ca fiind ieșit din comun și a anunțat că a sesizat poliția ca să ia măsuri și să combată practicile ilegale. Printre acestea se numără și cele realizate prin platformele de socializare, aparent de pe profiluri false, spune BNS.

De asemenea, în ultimele zile au fost raportate cazuri în care oamenii au fost contactați la telefon, sub pretextul colectării datelor pentru recensământ, și li s-a solicitat date bancare.

În același timp, unui recenzor i-a fost întrerupt contractul de muncă. Acesta nu ar fi adresat unele întrebări și ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor.

De asemenea, la numai o zi de activitate, unii recenzori au plecat din funcție din cauza refuzului populației de a răspunde la întrebări și complexitatea procesului de numărare. BNS spunea că aceștia vor fi înlocuiți cu recenzori de rezervă.

În unele state însă, printre care și România, au fost elaborare chestionare pe care oamenii le-au putut completa online, oricând, oriunde și de pe propriile dispozitive. La noi, în acest scop, statul a procurat 3000 de tablete și a angajat peste 4 mii de recenzori.

Recensământul se desfășoară din 8 aprilie și până pe 7 iulie. Procesul, realizat în corespundere cu recomandările ONU, trebuie îndeplinit cel puțin o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea recenzorilor. Alte peste două milioane de euro au fost donați de UNFPA și UE. Din acești bani au fost procurate echipamente pentru colectarea datelor, consultanță, dezvoltarea aplicațiilor soft și costurile operaționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE