17.7 C
Chișinău

„Prețurile sunt foarte mari, facem economie din ce putem”. Salariul în Republica Moldova este cel mai mic din Europa, potrivit hărții lefurilor | VIDEO

Salariul în Republica Moldova este cel mai mic din Europa, 4 euro echivalentul a 80 de lei/oră. Asta ar arăta Visual Capitalist dacă ar pune țara noastră pe harta lefurilor de pe bătrânul continent. Remunerarea proastă au confirmat-o și unii chișinăuieni, care ne-au spus că banii primiți de la locul de muncă abia le ajung de la o lună la alta.

Visual Capitalist, un portal de știri concentrat pe subiecte ce reflectă situația de pe piețe, din energie sau tehnologie, arată într-o hartă termică salariile din Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât leafa este mai generoasă. Pe primul loc se află Luxemburg cu o remunerare de 47 de euro pe oră.

Între timp, moldovenii par să fie cel mai prost plătiți în Europa – 4 euro pe oră, echivalentul a 80 de lei.

„-Salariu 8000?
-Oficial da.
– Pentru ce vă ajunge?
– 8000 poate să ajungă pentru a arenda un apartament pentru o lună și de două ori să faci plinul”.

„În primul rând eu sunt student, după asta activez, acum am salariul okay, îmi ajunge.
-O cifră?
-8000 lei.
-Pe ce îți ajunge?
-Chirie în principiu îmi ajunge adică nu am probleme, doar că aș dori mai mult pentru că oricum trăiesc de la salariu la salariu”.

„Salariu a fost 9000 lunar.
-Pe ce vă ajungea?
-Știți că femeile au necesități mai mari ca bărbații și nouă niciodată nu ne ajunge, noi tot vrem și vrem pentru că avem nevoie de orice și respectiv salariul cum îl primeam așa și se ducea, sincer nu ajungeam de la lună la lună cu salariu, nu mă încadram cu serviciile comunale, soțul ajuta și el clar lucru, dar cu doi copii în casă să trăiești în Moldova cam este complicat cu așa salariu”.

„Este peste o mie de euro, de ajuns?
– Nu prea, cu prețurile noastre din Moldova, dar cât de cât totuși e okay comparativ cu alte oferte pe piața noastră. Cel mai mult, mai mult de jumătate eu aș spune că merge pe partea de comodități, ulterior deja niște plăceri ale noastre care mai trebuie de supraviețuit și ce mai vrem noi”.

Interlocutorii noștri ne-au spus și cât ar vrea să primească lunar pentru ca banii să le ajungă și pentru distracții.

„Aproximativ 20000 de lei eu cred că cu aceste prețuri, cu prețurile la chirii, la combustibil, prin cafenele, restaurante și haine, desigur 8000 de lei nu este suficient”.

„La moment cred că mi-ar conveni ceva peste 30-35 de mii de lei.
-Ar fi suficient ca să îți faci și o vacanță?
-Posibil, da”.

„Dacă să fie, inițial un salariu ar fi cel puțin 1000 de euro, dar cumva am dorințe mai mari și nu spun nu, adică nu îmi pun limita că vreau 1000 de euro și gata”.

Totuși, în mare parte moldovenii nu își pot permite din salariu să meargă la odihnă.

„-Pe ce nu îți ajunge salariul tău?
– Să îmi programez o vacanță, nu îmi ajunge, deși mi-am programat doar că strângeam până la os, adică cheltuiam foarte puțin, eu în general cheltuiesc foarte puțin, locuiesc singur de-asta, dar o vacanță îmi vine foarte greu să o programez”.

„Pe ce nu ajunge?
– Pentru vacanțe, pentru timpul liber chiar ca să te aprovizionezi la magazin pentru că salariu de exemplu este de 400 de euro, deci merge pentru chirie asta eu nu mai vorbesc dacă locuiești în centrul orașului, serviciile comunale și gata, dar dacă fără serviciile comunale, păi cum a spus prietenul meu doar ca să faci de câteva ori plinul și gata, adică nu ajunge pentru restul”.

„Nu ne putem permite elementar odihna peste hotare sau chiar și aici pe loc că nu poți să te duci măcar odată în lună să ieși la o cafenea să stai cu familia pentru că prețurile sunt foarte mari, facem economie din ce putem”.

„Cred că aș spune vacanțele mult dorite nu pre îți permiți din salariu ca să cumperi o vacanță, trebuie să lași, să amâni, să mai strângi”.

Salariul minim pe ţară în anul 2024 este de 5.000 de lei, iar cel mediu lunar este de 13 700 lei.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE