Comisia Electorală Centrală a respins sesizarea depusă de un grup de cetățeni, susținuți de reprezentanții blocului Victorie. Amintim că aceștia au apelat la CEC cu solicitarea de a anula înregistrarea grupul de inițiativă al Maiei Sandu pentru colectarea semnăturilor de susținere a acesteia în calitate de candidat la prezidențiale.
Cu toate acestea, organul electoral nici nu a luat în considerare argumentele prezentate de blocul Victorie. CEC a declarat că plângerea a fost acceptată cu încălcarea termenului limită. Iar drepturile celor care au depus cererea nu au fost încălcate. În acest sens, deputata Marina Tauber a declarat că CEC a devenit un instrument de manipulare a voinței poporului.
MARINA TAUBER, secretar executiv al Comitetului Executiv al blocului „Victorie”: „Acesta este un abuz absolut de putere, deoarece termenele limită nu au nimic de-a face cu acest aspect. Aceasta este o procedură separată care se ocupă cu anularea unui act administrativ. În acest caz, nu există termene limită. În ceea ce privește afirmația că nu există nicio încălcare a drepturilor, aceasta este o aberație absolută. Prin lege, alegătorii au dreptul de a depune plângeri, deoarece acesta este dreptul lor la libera alegere. În cazul unor astfel de încălcări, toți alegătorii se află într-o situație în care nu au șanse egale pentru alegeri libere și corecte. Unii nu vor fi înregistrați, în timp ce alții vor utiliza ilegal resursele administrative”.
În declarația sa, Marina Tauber a spus că Maia Sandu nu este un candidat legitim la președinție, deoarece este nominalizată de partidul PAS, deși legea cere șefului statului să păstreze neutralitatea politică. După cum au declarat anterior reprezentanții blocului Victorie, în timpul campaniei electorale, Maia Sandu nu doar că nu și-a dat demisia, dar folosește și resurse administrative.
VADIM FOTESCU, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Aici este vorba nu doar de o încălcare a drepturilor opoziției, dar și de o încălcare a drepturilor alegătorilor obișnuiți care s-au adresat la Comisia Electorală Centrală cu o plângere privind ilegalitatea acțiunilor președintelui actual, care prin lege ar trebui să fie apolitic, dar de fapt utilizează nu doar resurse administrative, ale statului, dar și vorbește în numele partidului. Și dacă ne amintim, unii candidați au fost respinși tocmai din cauza afilierii lor cu anumite partide”.
DENIS ULANOV, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „În calitate de președinte în exercițiu, Sandu este obligată să respecte neutralitatea politică, dar, în schimb, ea își folosește biroul pentru campanie, iar bugetul drept portmoneu personal. CEC se încăpățânează să închidă ochii la toate aceste numeroase încălcări, căutând frenetic modalități de a scăpa de cei care le semnalează”.
În opinia reprezentanților blocului „Victorie”, prin refuzul de a lua în considerare plângerea lor, Comisia Electorală Centrală a demonstrat că practică standarde duble.