21.6 C
Chișinău

Verdictul este definitiv: Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Codul Fiscal privind rambursarea TVA-ului din bugetul Găgăuziei | VIDEO

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Codul Fiscal privind restituirea TVA-ului către întreprinderile care își desfășoară activitatea pe teritoriul Găgăuziei din bugetul autonomiei, și nu din cel de stat. Verdictul a fost anunțat de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, care a menționat că judecătorii Nicolae Roșca și Luba Şova au exprimat opinii separate în acest caz.

DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale: „Curtea Constituţională hotărăşte. Se declară neconstituţional articolul 6, aliniat 11 din Codul Fiscal. Până la o eventuală intervenţie a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special se va realiza de la bugetul de stat”.

Astfel, TVA-ul va fi restituit agenților economici găgăuzi din bugetul de stat, cum era anterior, și nu din cel al autonomiei. Mai mult, pentru perioada 1 noiembrie 2023, când au intrat în vigoare modificările la Codul Fiscal, și 22 februarie 2024, când acțiunea acestora a fost suspendată prin decizia Curții Constituționale, restituirea TVA-ului și a accizelor se va realiza din bugetul autonomiei.

Domnica Manole a menţionat că dacă suma restituirilor depășește cea colectată la bugetul regiunii, diferența se va acoperi din bugetul de stat. Hotărârea Curţii este definitivă, a intrat în vigoare la data adoptării și va fi publicată în Monitorul Oficial. Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a salutat decizia magistraţilor și a exprimat recunoștință deputaţilor Adunării Populare, membrilor și angajaților Comitetului Executiv al autonomiei, precum și experților care au participat la pregătirea pentru ședințele de judecată.

Deputatul PAS Radu Marian a scris într-o postare pe Telegram că formațiunea politică pe care o reprezintă a luat act de decizia Curții Constituționale și va aștepta partea motivată pentru a-și prezenta poziția. De menţionat că şi audierile de azi au avut loc pe fundalul a două mitinguri. Participanţii unuia au venit din Găgăuzia ca să susțină abrogarea modificărilor în legislația fiscală legate de autonomie.

Aceștia au salutat decizia Curții Constituționale. Un alt grup de persoane cerea ca Găgăuzia să fie lipsită de statutul de autonomie. Amintim că în octombrie, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora restituirea TVA-ului plătit de întreprinderile din Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu din cel de stat, așa cum a fost aproape 20 de ani. Anterior, autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, a declarat că „este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate.

Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe”, a spus atunci deputatul PAS. Modificările au intrat în vigoare la 1 noiembrie. Reprezentanții Găgăuziei susțineau că nu pot restitui integral TVA-ul, întrucât nu toată sumă din taxă merge în buget, și că asta duce la pierderi semnificative și finanțarea insuficientă a proiectelor sociale importante.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE