21.6 C
Chișinău

Percheziții la angajați ai Inspectoratului de Mediu, cercetați pentru corupție: Estorcau între 5000 și 50.000 lei de la agenții economici pentru eliberarea autorizațiilor de mediu | VIDEO

O schemă prin care erau estorcați între 5000 și 50.000 lei de la agenții economici pentru eliberarea autorizațiilor de mediu a fost deconspirată de procurorii anticorupție și ofițerii CNA. Vizați sunt factori de decizie din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care acum sunt cercetați penal și urmează să fie audiați. Pe acest caz, oamenii legii au efectuat 13 percheziții în cadrul cărora au ridicat aproximativ 1,3 milioane de lei. În reacție, Ministerul Mediului a menționat că nu tolerează nici o încălcare a legii.

Mai mulți funcționari publici sunt cercetați de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, suspectați că au pus la cale o schemă de corupție la eliberarea autorizațiilor de mediu. Este vorba de șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți, un inspector din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Strășeni, un angajat al Agenției de Mediu din Chișinău, dar și un fondator al unei societăți din domeniul investigațiilor ecologice.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, bănuiții percepeau sistematic mijloace financiare de la diverși agenți economici cu sume cuprinse între 5000 lei – 50.000 lei, în schimbul grăbirii eliberării actelor necesare în vederea eliberării autorizațiilor de mediu, dar și condiționarea perfectării proiectelor necesare de anumiți experți preferențiali, împărțind ulterior între ei veniturile obținute ilicit.

În cadrul acțiunilor procesuale efectuate în dimineața zilei de 4 martie, au fost efectuate 13 percheziții în urma cărora au fost identificate o parte din mijloacele financiare care ar fi urmat să ajungă la funcționari din cadrul Inspectoratelor pentru protecția Mediului din țară.

În urma acțiunilor, au fost ridicate mijloace financiare în diferite valute în sumă cumulativă de cca. 1 300 000 lei, inclusiv ridicate dispozitive electronice și documente relevante cauzei penale.

Într-o reacție la acest caz, Ministerul Mediului declară că nu tolerează nicio încălcare a legii.

„Cu referire la acțiunile desfășurate de către ofițerii CNA, atât conducerea Ministerul Mediului cât și cea a Agenției de Mediu își exprimă disponibilitatea de a colabora cu organele de drept, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere a celor care se fac vinovați. Zero toleranță la corupție pentru toți angajații din domeniul mediului. Totodată, Ministerul Mediului condamnă orice acțiune care subminează reputația și activitatea instituțiilor de mediu” , se arată în comunicatul instituției.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE