31.6 C
Chișinău

Vladimir Bolea, luat la întrebări în Parlament: „Acceptați să salvați agricultorii noștri?”, „De ce președintele, premierul se fac că nu se întâmplă nimic în țară?”. Cum a răspuns ministrul PAS | VIDEO

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a fost audiat în Parlament în contextul protestelor fermierilor. Oficialul a prezentat în fața deputaților măsurile de susținere oferite fermierilor până la sfârșitul anului trecut și planurile de subvenționare pentru anul în curs. Oficialul a menționat că în 2024, cei mai afectați fermieri ar urma să primească 2500 de lei per hectar. Ministrul a recunoscut că subvențiile oferite de Guvern nu pot acoperi toate pierderile agricultorilor și că situația din agricultură este dificilă, dar a menționat că statul face tot ce poate.

Vladimir Bolea a fost audiat la propunerea deputatului PAS, Alexandru Trubca, care este și președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară. Ministrul a prezentat raportul cu privire la activitatea instituției pe care o reprezintă și despre situația în care se află agricultura.

Potrivit lui, 70% din fondul de subvenționare al AIPA au mers către agricultorii mici și mijlocii care au avut cel mai mult de suferit. Totodată, 121 de dosare pentru soluționarea datoriilor la bănci au fost depuse de fermieri la Comisia de profil, iar șapte fermieri cu datorii de ani buni au intrat în insolvență.

VLADIMIR BOLEA, minitstrul Agriculturii: „Patru agenți economici care au depus la comisie nu aveau datorii, 13 agenți economici au achitat integral creditele, 11 au avut dificultăți de plată, dar au revenit la graficul de plată. 7 agenți economici din RM care aveau perioade restante de ordinul anilor au intrat în insolvabilitate”.

În context, deputatul neafiliat ales pe listele Partidului „ȘOR” declarat neconstituțional, Marina Tauber, s-a referit instituirea unui moratoriu pe restanțele pentru credite, cerut de fermieri pentru a-i salva de falimentare. Bolea însă a reiterat că un asemenea moratoriu nu este necesar.

MARINA TAUBER, deputat neafiliat: „Acceptați să instituiți moratoriu și să salvați agriculorii noștri?”.

VLADIMIR BOLEA, minitstrul Agriculturii: „Formula de moratoriu este nimic altceva decât același sistem făcut la Ministerul Agriculturii. Cadrul legal votat de-a lungul anilor de Parlament. Cadrul legal există și nu e necesar de instituit forme inexistente și ilegale pentru a interveni în relațiile comerciale dintre doi agenți economici”.

Câte despre suma oferită agriculturorilor, Bolea recunoaște că nu este suficientă. Totodată, a spus ministrul, peste 2000 de producători din sud, pentru anul 2022, au primit 1240 lei per hectar, iar anul acesta, cei mai afectați din ei vor mai primi 2500.

VLADIMIR BOLEA, minitstrul Agriculturii: „Este evident că nu e suficient, nimeni nu consideră că e suficient, dar asta e posibilitatea astăzi. Nimeni nu consideră că e suficient. Dar atât este posibilitatea astăzi, reieșind din numărul celor aproximativ 400 de agenți economici identificați ca agenți economici care 100% vor falimenta dacă nu vor încasa acești bani. Și noi vorbim despre o sumă de 2.500 de lei de hectar”.

Referitor la protestele fermierilor, Bolea a fost întrebat despre motivul pentru care nimeni din conducerea țării nu iese să discute cu manifestanții.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat neafiliat: „Spuneți-mi, vă rog, de ce conducerea de vârf a țării președintele, premierul și se fac că nu se întâmplă nimic în țară”.

IURIE PĂSAT, deputat PAS: „Acum văd opoziția foarte mărinimoasă și atentă la problemele agricultorilor, dar fermierii țin minte că în 2020 a fost o secetă extraordinară pe teritoriul RM, iar fermierii au memorie bună și țin minte foarte bine că au fost primiți după trei luni de protest în audieri la autorități”.

VLADIMIR BOLEA, minitstrul Agriculturii: „Dacă de-a lugul anilor, miniștrii Agriculturii își făceau munca cu adevărat, nu aveam în 2024 un număr așa mare de proteste. – Lipsa de îndeplinire a acestor obligațiuni din partea ministerului Agriculturii- nu președintele, nu speakerul, nu deputații”.

Ministrul a mai fost întrebat despre vectorul exportului producției moldovenești pentru anul curent.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat neafiliat: „Ce planificați să faceți cu producța agricolă rămasă – mere, vin, etc, pe care pe piața UE nu este pregătită să o cumpere și pe care nu vreți să le vindeți în Federația Rusă?”.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Vreau să informez toți cetățenii din RM despre ultima decizie luată de Consiliul Europei privind prelungirea liberalizării totale a exportului din RM până la începutul lunii iulie 2025. Pentru agricultorii moldoveni nu există niciun fel de cote la importul de producție agricolă pe acestă piață”.

Radu Mudreac, deputat BCS i-a solicitat ministrului Bolea descifrarea sumelor alocate agricultorilor pentru trei ani de zie, începând cu 2021

RADU MUDREAC, deputat BCS: „În ce an și ce sumă s-a alocat, ca să știm din ce s-au format 5 miliarde”.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „În 2023 a fost 1 miliard 900, în 2022 -1 miliard 750 și în 2021 s-a început cu un miliard 100, după care s-au dat 250 milioane”.

RADU MUDREAC, deputat BCS: „Nu aveți voi în 2021 nimic cu un miliard 100 de milioane. Ele au fost alocate în 2020 pentru 2021, iar în 2021 s-au alocat 435 milioane pentru septambrie. Noi vorbim de toată suma- Noi vorbim de 4 miliarde. De unde s-au luat 6 miliarde? – Plus un miliar o sută – din bugetul țării sunt dați banii, nu de la mine.- Dstă ați spus că i-ați alocat. care este întrebarea? Să facem o descifrare, că nu-s 6, dar sunt 4”.

Propunerea de a fi audiat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, aparține deputatului PAS, Alexandru Trubca, președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară și vine pe fondul protestelor agricultorilor care au început sătpămâna trecută.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE