31.2 C
Chișinău

Protestele continuă: Întâlnirea ministrului Agriculturii cu fermierii din Cahul, a eșuat. Aceștia insistă pe o întrevedere cu Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu | VIDEO

Fermierii care au protestat la vama Leușeni au deblocat accesul către punctul de trecere al frontierei pentru transportul de pasageri și mașini. Între timp, întâlnirea ministrului Agriculturii cu producătorii din Cahul, care a avut loc la ora 16:00, a eșuat. Aceștia din urmă sau ridicat și au plecat din sala în care s-au adunat, insistând pe o întrevedere cu șefa statului Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Tot din cauza că nu au avut o întrevedere cu cei trei a și fost blocat azi traseul spre punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița, dar și drului Cantemir – Cahul și Bălți – Sculeni.

Fermierii au deblocat parțial drumul de acces spre Leușeni pentru mașini și autocare. Camioanele însă au rămas pe loc. Ei au spus că regretă că după atâtea zile de protest nu au primit niciun răspuns concret din partea autorităților și au cerut scuze de la cetățeni pentru incomoditățile create.

Între timp, fermierii au publicat imagini video de la întâlnirea programată în raionul Cahul cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Oficialul a venit, dar fermierii au refuzat să stea de vorbă cu el, declarând că vor purta discuții doar cu președintele, speakerul Parlamentului și prim-ministru.

„Iată când o să avem o întâlnire cu oamenii care pot decide ceva, atunci o să discutăm, dar acum vă rog frumos să mergem în treburile noastre.
– Cel mai bine așa o să fie.
– Nu avem ce vorbi cu dumneavoastră.
– Da, nu mai hotărâți nimic deja, dumneavoastră”.

De cealaltă parte, fermierii care au protestat la vama Leușeni s-au supărat că Vladimir Bolea nu s-a dus să discute cu ei și au cerut o întrevedere publică cu demnitarul.

SERGIU STEFANCO, agricultor: „Ministrul Agriculturii pleacă la Cahul, înseamnă că n-are curaj aici să vină pentru că știe destul de bine ce persoane sunt aici și cât de categorice. Dacă ei acum setează întâlnire, întâlnirea trebuie să fie publică, transmisă în direct, toată presa să fie, ca să înțeleagă societatea despre ce noi vorbim acolo, dar nu cu ușile închise. Asta e rugămintea. Setăm întâlnirea, deblocăm vama imediat și ne așezăm la masa de discuții deschis”.

L-am telefonat pe ministrul Bolea pentru o reacție, dar acesta ne-a respins apelul și nu ne-a răspuns deocamdată la mesajul expediat.

Anterior, președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Alexandru Trubca, ne-a declarat că orice dialog al protestatarilor trebuie să aibă loc cu Guvernul, deoarece acolo sunt soluțiile, iar dacă Executivul va decide ca la discuții să participe și Parlamentul, atunci deputații vor da curs invitației. Serviciul de presă al Președinției nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție.

Protestul de la vama Leușeni a creat și un conflict între fermieri și șoferii de autobuze sau microbuze transportatoare de călători, care nu și-au putut continua drumul, blocat de tractoare.

„Nu-ți place agricultura, du-te și te ocupă cu altceva! Dacă nu-ți place, te-ai dus și lucrezi în altă parte. Nu, noi suntem proști.
– Din ce bani ai cumpărat măi tractoarele acestea? Din ce bani?
– Din credite.
– Din care credite?
– Da, de ce ai luat credite? Da, de ce ai luat dacă nu poți lucra? Dacă nu poți lucra de ce ai luat? Vinde-l!”.

„Mergeți la Parlament să protestați, nu aici. Nu este frumos. Uitați-vă că stau mașinile pe loc de la 8, 9, 10, ce-i asta? Cât vor mai suporta oamenii?”.

Nemulțumiți de situația creată la vamă au fost și șoferii cu automobile personale.

„Mă uit la ei ce tractoare au, ei nu au ce mânca sau de ce au venit? De ce încurcă ei la lume?”.

Alții însă au fost de partea fermierilor și i-au compătimit pentru situația în care se află.

„- Dar ce se va rezolva cu acești fermieri? Ei, la fel suferă, au procurat tehnică scumpă.
– Ei au dreptul să-și manifeste nemulțumirea?
– Desigur că au dreptul, sunt de-acord cu asta”.

La punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița au intervenit mai multe echipe comune ale Poliției de Frontieră, Inspectoratului de Poliție Hîncești și Inspectoratului Național de Securitate Publică pentru menținerea ordinii publice și restabilirea fluxului în trafic.

Potrivit polițiștilor, toți fermierii care au blocat vama Leușeni și mai multe trasee din țară, vor primi amenzi.

Totodată, am solicitat mai multe informații de la serviciul de presă al IGP despre numărul proceselor contravenționale și în baza căror articole au fost întocmite, însă până la ora publicării reportajului, nu am primit nicio informație. Fermierii ne-au declarat că amenzile nu-i sperie și că nui vor determina să renunțe la protest.

Amintim că, agricultorii au blocat și ieri vama Leușeni și traseele din raioanele în care au protestat. Fermierii au rămas să protesteze și în noaptea de 12 spre 13 februarie, iar pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care se anunța că la fața locului ar fi fost detașate grupe de mascați. Poliția a venit ulterior cu o reacție, în care a anunțat că fermierii nu au fost intimidați și că mascații nu au intervenit, iar polițiștii au fost prezenți pentru a menține ordinea publică.

Precizăm că, fermierii care au ieșit zilele trecute la protest au cerut dialog cu autoritățile, un ajutor de 400 de milioane de lei și demisia ministrului Agriculturii. Vladimir Bolea a spus ieri la o conferință că solicitarea de ajutor nu a fost trimisă la minister și nu a vorbit despre nicio demisie.

La acest subiect, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban a declarat că demisia ministrului nu va rezolva problemele agricultorilor, dar „va stagna politica clară și acțiunile care sunt începute”.

Tot ieri, Bolea a prezentat un raport cu ajutorul oferit agricultorilor, menționând că au fost selectați cei care au cea mai mare nevoie de bani. El a spus că din 2020 și până în prezent, toți absolut toți fermierii au beneficiat de susținere financiară cifrată la aproape 6 miliarde de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE