21.6 C
Chișinău

Noi detalii de la tragedia la pensiunea „Ferma Dacilor” din România, soldată cu 7 morți: Primele ipoteze privind cauzele izbucnirii incendiului | VIDEO

Tragedia de la pensiunea „Ferma Dacilor” din Prahova, România a făcut 7 morți, printre care un minor. O singură persoană mai este căutată. Incendiul din a doua zi de Crăciun a mistuit întreaga clădire în care se aflau 26 de persoane, venite la o petrecere organizată de proprietar, potrivit primelor informații. Victimele ar fi fost surprinse în somn. 18 au reușit să se evacueze la timp, informează Euronews România. Printre ipoteze ar fi o defecțiune la centrala pe lemne a complexului, o mână criminală, dar și o supraîncărcare a rețelei electrice.

Două persoane, un copil și un adult, au fost rănite. Clădirea nu avea autorizație de incendiu, iar în anul 2019 au fost făcute verificări, moment în care s-au găsit mai multe nereguli și s-au dat 6 avertismente. Autoritățile fac cercetări.

De asemenea, Inspectoratului General al Poliției Române trimite o echipă de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, ca să sprijine ancheta. Pompierii au transmis, miercuri dimineața, că au extras a șaptea victimă a incendiului de la pensiunea din Tohani, județul Prahova. Este vorba despre un minor, una dintre cele opt persoane care au rămas blocate în interior, după izbucnirea flăcărilor. În acest moment, o singură persoană mai este dispărută. Patronul complexului turistic fost audiat alături de alte persoane, dar nu a putut spune nimic din cauza șocului: și-a pierdut un fiu în incendiu. Potrivit sursei citate, restaurantul avea 5 camere la parter și 6 la etaj.

Potrivit unui martor, ar fi vorba de o mână criminală. Acesta susține că în acea noapte a fost un scandal. Cineva s-a certat. Spusele oamenilor nu sunt confirmate încă de polițiști. Potrivit acestora, nu au primit niciun apel la 112 în legătură cu un posibil conflict. Pompierii nu exclud însă nicio variantă. La Ferma Dacilor au ajuns specialiștii INSEMEX Petroșani – este autoritatea națională supremă care vine și anchetează asemenea catastrofe. Pentru neregulile găsite în 2019, proprietarul fermei a primit 6 avertismente. Prefectul județului a declarat că un alt control s-ar fi desfășurat și acum 3 ani, însă susține că nu știe cum s-a încheiat.

Potrivit Protv România, patronul fermei se numește Cornel Dinicu, iar într-un interviu acordat în iulie unui jurnalist local se plângea că autoritățile îi dădeau foarte greu autorizațiile. 4 ani ar fi durat să primească doar PUZ-ul pentru clădirea care a ars. Dinicu ar fi lăsat să se înțeleagă și că a ridicat-o fără să mai aștepte actul. Din biografia lui Dinicu, acesta, împreună cu doi complici, a fost acuzat că au furat 500.000 de dolari şi un kilogram de aur în bijuterii din mașina lui Mihai Bucurenciu, un lider interlop din București. A fost arestat la sfârșitul anului 2002.

În mai 2011 dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 și a fost condamnat împreună cu cei doi complici la câte 3 ani de închisoare. Ei au făcut recurs, iar în noiembrie 2011, Curtea de Apel București a decis achitarea lor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE