21.6 C
Chișinău

În pofida criticilor dure și amenințărilor cu proteste, Guvernul a aprobat fuzionarea Universității de Educație Fizică și Sport cu USM | VIDEO

Guvernul a aprobat decizia de reorganizare prin absorbție a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Prezentând proiectul de hotărâre, ministrul Educaţiei Dan Perciun a reiterat argumentele care au stat la bază.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: „Reducerea constantă a numărului de studenţi în cadrul
Universităţii, în ultimii trei ani numărul total al studenţilor s-a redus cu cca 15%. Numărul studenţilor la licenţă s-a redus cu 20% şi a atins 1485 de studenţi în 2023, iar admiterea la Universitate în anul I este în constantă scădere, anul ăsta a avut loc o admitere de doar 477 de studenţi. Asta a generat probleme financiare semnificative pentru Universitate. Anul acesta an fost în situaţia să acoperim cu 6 mil. de lei deficitul salarial, în condiţiile când bugetul pentru Universitate a fost cel mai mare acordat vreodată în istorie, atingând cca 33 mil., în 2021 era 19, şi cu toate acestea oricum
Universitatea a întâmpinat dificultăţi financiare.

Proiectul fuzionării Universității de Educație Fizică și Sport cu USM prevede transferarea angajaților și studenților de la Universitatea de sport către cealaltă. ”Implementarea prezentei hotărâri de Guvern se va realiza în mai-august 2024 și intră în vigoare peste o lună de la data publicării”, se spune în textul documentului. Rectorul Universității de Educație Fizică și Sport, Viorel Dorgan, a cerut Ministerului Educației să lase instituția pe care o conduce să activeze separat ca și până acum.

Acesta menționa ieri, că va veni cu argumente pentru a convinge factorii de decizie să nu fie aprobat planul de hotărâre, iar în cazul unui răspuns negativ spunea că ar putea recurge și la proteste.

Rectorul Universității de Stat, Igor Șarov, nu a putut sta de vorbă cu noi, invocând că se află într-o ședință, dar anterior a declarat pentru Radio Europa Liberă că nu deține suficiente informații pentru a comenta situația.

Ministrul Dan Perciun a declarat cu trei săptămâni în urmă la o întâlnire cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport că fuzionarea va rezolva problemele financiare ale instituției și că nimeni nu va avea de suferit. În reacție, conducerea universității spunea că aceasta are resurse din care se poate întreține, cum ar fi cele ce vin din din arendarea bazinului sportiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE