21.6 C
Chișinău

65 de lebede au fost găsite moarte în Florești: Experții spun că trei focare de gripă aviară la cadavrele înaripatelor au fost depistate lângă localități din Sîngerei, Ungheni şi Drochia | VIDEO

65 de lebede au fost găsite moarte pe unul dintre malurile râului Răut, mai exact în sectorul Lunga-Bahrînești, din raionul Florești. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, cauza acestei tragedii ar putea fi gripa aviară.

Cazul, documentat de experți și autorități, a fost probat cu imagini de la fața locului, prelevări și declarații ale specialiștilor care au sugerat ipoteza îngrijorătoare. Cadavrele înaripatelor au fost colectate.

Autoritățile locale au format o echipă de intervenție pentru a gestiona situația și a lua măsuri preventive.

Investigația în acest caz continuă, locuitorii din zonă sunt sfătuiți să evite contactul cu lebedele moarte și să raporteze autorităților locale orice observații sau simptome neobișnuite.

Măsurile sunt necesare şi în contextul confirmării a trei focare de gripă aviară la cadavre de lebede depistate lângă localitățile Cubolta din Sîngerei, Țîghira din Ungheni şi Moara de Piatră din Drochia.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenţionează că gripa aviară nu se tratează şi se poate transmite la om.

ANSA menționează că, de la începutul anului, pe teritoriul ţării a mai fost confirmat un focar de influență aviară în Cureșnița, Soroca, la păsări domestice, despre care instituția afirmă că a fost eradicat cu succes.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE