4.4 C
Chișinău

Protest cu scandal la Curtea Constituțională: Carabinierii și polițiștii au încercat să împiedice deputații Blocului „Victorie” să intre pentru a depune o sesizare. Marina Tauber: CC este doar pentru Maia Sandu? | VIDEO

A fost „fierbinte” nu numai la ședința Curții Constituționale, dar și în fața clădirii acesteia. Înainte de începerea audierilor privind confirmarea rezultatelor referendumului constituțional, reprezentanții blocului politic „Victorie”, împreună cu deputații comuniști, au depus la Curte o cerere de renumărare a voturilor din diaspora. Forțele de ordine au încercat să împiedice acest lucru în toate modurile posibile, blocând trecerea spre clădirea CC. De asemenea, poliția a împiedicat protestul, unde cetățenii și-au declarat și ei poziția clară.

Astăzi, au fost mai mulți polițiști decât cetățeni obișnuiți în fața Curții Constituționale. Nu au lipsit nici provocările. Mai întâi, forțele de ordine au încercat să împiedice deputații grupului parlamentar „Victorie”, precum și protestatarii, să se apropie de clădirea Curții Constituționale. Iar mai târziu, fără niciun fel de explicații, au luat boxa audio de la protestatarii Partidului Comuniștilor.

„Mergem la Curtea Constituțională pentru a depune o solicitare. Trebuie să le cerem permisiunea să facem asta? Încălcați legea pe fiecare sută de metri! Pe fiecare metru! De ce nu permiteți oamenilor să treacă?”.

Principala cerință a poliției a fost din nou aceeași – să păstreze distanța de 25 de metri de clădirea CC, unde urma să înceapă ședința. Și nici măcar faptul că deputații Blocului „Victorie” doreau să depună o sesizare la Curtea Constituțională privind nerecunoașterea rezultatelor referendumului republican nu a devenit un argument pentru polițiști, care au blocat intrarea în clădirea Curții Constituționale.

„Vă rugăm să prezentați o decizie oficială din partea instituției, dacă nu ni se permite intrarea.”

După multe dispute cu poliția, deputații au fost totuși lăsați să intre în clădirea CC, dar nu la ședință, ci pe coridor, unde au stat în fața ușilor închise.

„Nu putem intra la Curtea Constituțională pentru a ne înregistra sesizarea. Astăzi, Curtea Constituțională se grăbește să accepte rezultatele referendumului înainte de turul al doilea. Acesta este motivul pentru care, astăzi, există atâta securitate aici.”

Agenții de pază așa și nu i-au lăsat pe deputați să intre. Pe același coridor, în grabă și literalmente „pe genunchi”, angajata Curții Constituționale a înregistrat solicitarea reprezentanților blocului „Victorie” de a nu recunoaște rezultatele referendumului.

ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat grupul parlamentar „Victorie”

„Când am depus această cerere, am văzut din nou acest stat capturat, acest fascism. Deputații, colegii noștri nu au fost lăsați să intre în clădirea Curții Constituționale.  am fost primiți, ca să spun așa, în anticameră, dar nu ni s-a permis să intrăm în sală, unde am fi putut depune confortabil această cerere. Sperăm că CC va accepta adresarea noastră și vom putea deveni participanți corecți ai acestui proces. Și vom putea să ne apărăm poziția”.

Potrivit deputatului Vasile Bolea, în timpul organizării și desfășurării referendumului au fost comise sute de încălcări de care Curtea Constituțională ar trebui să țină cont.

VASILE BOLEA, deputat grupul parlamentar „Victorie”

„Au existat foarte multe încălcări procedurale în organizarea referendumului. În plus, au existat multe încălcări înregistrate de observatorii internaționali în timpul referendumului și alegerilor din 20 octombrie.  Inclusiv faptul că mulți observatori din diferite organizații nu au putut fi prezenți la secțiile de votare, în special la cele de peste hotare. În plus, campania electorală a partidului de guvernământ pentru referendum a început cu mult înainte de stabilirea datei referendumului constituțional”.

Protestatarii din fața clădirii CC s-au pronunțat, de asemenea, în favoarea anulării rezultatelor referendumului.

Reprezentanții Partidului Renaștere și ai Partidului Comuniștilor au făcut apel la judecătorii CC, îndemnându-i să ia o decizie corectă. Irina Lozovan, membră a partidului Renaștere, a declarat că PAS a preluat toate structurile statului, iar poliția a devenit un agent electoral al partidului de guvernământ. Potrivit deputatului BCS, Constantin Starîș, Curtea Constituțională nu are dreptul să devină complice la o crimă constituțională.

CONSTANTIN STARÎȘ, deputat BCS

„Sarcina sa este de a păstra integritatea și sensul Constituției. În același timp, atât scopul său, cât și modul în care a fost realizat, rezultatele sale și metodele de obținere a acestor rezultate – constituie în sine o infracțiune constituțională.”

Reamintim că, joi, la Curtea Constituțională s-a desfășurat o ședință pentru examinarea rezultatelor referendumului constituțional din 20 octombrie, precum și cererea PCRM de renumărare a voturilor de la plebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE