17.2 C
Chișinău

„Încălcă flagrant articolele Codului Electoral”. Reprezentanții blocului „Victorie” au depus o plângere la CEC privind înregistrarea candidaturii Maiei Sandu la funcția de președinte | VIDEO

Reprezentanții Blocului „Victorie” au depus o plângere la Comisia Electorală Centrală împotriva înregistrării Maiei Sandu în calitate de candidat la funcția de președinte și împotriva deciziei CEC de a înregistra grupul de inițiativă care o susține. Președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a declarat că Maia Sandu, în calitate de președinte al țării, utilizează resurse administrative în campania electorală.

ALEXEI LUNGU, președintele partidului „ȘANSĂ”: „Maia Sandu continuă să fie președinte, de ce nu și-a suspendat mandatul? În toate raioanele țării, reprezentanții PAS desfășoară campania electorală. Pe lângă faptul că sunt membri ai PAS, ei sunt și funcționari și angajați ai ministerelor, parlamentului și altor structuri de stat. Este important de menționat că PAS este finanțat din buget cu zeci și sute de milioane de lei. Acești bani sunt utilizați în campania electorală, ceea ce încalcă grav articolele Codului electoral, care reglementează desfășurarea acestei campanii.”

După cum a explicat Lungu, plângerea la CEC a fost depusă în numele cetățenilor simpli care au semnat petiția. Reprezentantul Blocului „Victorie”, Iurie Vitneanschi, a cerut Comisiei Electorale Centrale să reacționeze imediat la această plângere.

IURIE VITNEANSCHI, reprezentantul Blocului „Victorie”: „Astăzi, în numele cetățenilor, în primul rând, persoane fizice, am depus un document, mai exact o plângere la CEC. Vrem să vedem reacția comisiei ca organ independent, care în ultimele luni a creat mai multe precedente, când a exclus sau nu a înregistrat anumiți candidați, criticând fiecare document al acestora. Am văzut problemele pe care le-au avut Tarlev, Bolea și alți candidați, dar nu și Maia Sandu, care folosește resurse administrative, rămâne în funcția de președinte și este reprezentantul partidului „Acțiune și Solidaritate” în această cursă, ceea ce contrazice complet multe prevederi ale legislației actuale.”

Unul dintre cei care au semnat plângerea la CEC a fost jurnalistul Valeriu Reniță. Acesta este convins că Maia Sandu participă ilegal în campania electorală.

VALERIU RENIȚĂ, jurnalist: „Sunt aici în calitate de simplu cetățean, locuitor al satului Suruceni și în calitate de expert media. Vreau să aduc la cunoștința cetățenilor și membrilor CEC că suntem împotriva faptului ca conducerea țării să încalce legislația și să fie înregistrată în campania electorală prin metode care nu se regăsesc în Codul Electoral. Maia Sandu, în calitate de președinte, folosește resurse administrative, încălcând legea ,și a fost desemnată ilegal drept candidat.”

Reamintim că, anterior, Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea mai multor candidați independenți, sub pretextul afilierii lor politice. Reamintim că Maia Sandu nu este membru al vreunui partid, păstrează funcția de președinte al țării pe durata campaniei electorale și candidează pentru un nou mandat din partea partidului „Acțiune și Solidaritate”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE