20.2 C
Chișinău

„Jos cenzura!”. Purtând haine cu siglele mass-media închise, un grup de tineri a protestat în fața Parlamentului, împotriva închiderii instituțiilor media și cenzurii | VIDEO

Flashmob în fața Parlamentului. Un grup de tineri a organizat un protest împotriva închiderii instituțiilor media și cenzurii. Protestatarii țineau pancarte cu siglele mass-media închise și inscripțiile „Jos cenzura!”, „Respectați opinia noastră!”, „Pentru libertatea opiniei!”.

Organizatorii flashmob-ului nu au spus ce organizaţie reprezintă. Serviciul de presă al Poliției Capitalei a declarat pentru Canal 5 că manifestaţia a fost organizată de un grup de tineri de la Centrul de Jurnalism, şi nu au fost încălcări ale ordinii publice.

La rândul său, Centrul pentru Jurnalism Independent ne-a spus că nu are nicio legătură cu această acțiune.

Anterior, autoritățile au respins în mod repetat acuzațiile de presiuni și represalii la adresa instituțiilor media care nu împărtășesc punctul lor de vedere, precum și persecuția celor care își exprimă dezacordul cu politicile puterii.

Cu toate acestea, sub diferite pretexte, în decurs de un an și jumătate, autoritățile din Republica Moldova au suspendat sau chiar retras licențele a 13 posturi de televiziune și au închis peste cincizeci de portaluri și site-uri de știri. Opt asociații de presă au remarcat că mecanismele legale care ar impune sistarea difuzării în absența unei hotărâri judecătorești au fost anterior declarate neconstituționale.

Închiderea canalelor de televiziune a fost condamnată de mai multe organizații neguvernamentale.

Către sfârșitul anului 2023, Moldova a coborât trei poziții în clasamentul libertății presei întocmit de Organizația Reporteri fără Frontiere. Experții au remarcat că autoritățile au folosit starea de urgență declarată din cauza războiului din Ucraina pentru a suspenda licențele mai multor canale de televiziune în ajunul alegerilor din 2023, fără a asigura o transparență relevantă a motivelor unei astfel de decizii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE