13.9 C
Chișinău

Ziua de 24 iunie – declarată zi de doliu național, în legătură cu funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli | VIDEO

A murit scriitorul Spiridon Vangheli. „Tatăl lui Guguță” avea 92 de ani, împliniți în urmă cu o săptămână. Anunțul despre încetarea sa din viață a fost făcut de ginerele scriitorului pe o rețea de socializare.

„Suntem profund îndurerați de trecerea în neființă a Maestrului Spiridon VANGHELI, care a adus bucurie și inspirație în inimile a milioane de copii din întreaga lume. Moștenirea sa literară va rămâne veșnic vie, iar spiritul său va continua să lumineze generațiile viitoare.”

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, a fost decretată zi de doliu național.

Cunoscut și ca părintele lui Guguță, Spiridon Vangheli era îndrăgit de generații întregi, care au crescut cu o serie de volume ale sale printre care „Guguță și prietenii săi”, „Steaua lui Ciuboțel”, ”Băiețelul din coliba albastră”.

Maestrul a debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”. El este și unul dintre autorii, împreună cu Grigore Vieru, a celebrului „Abecedar”, editat în 1970 și reeditat în grafie latină 1990. Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi și se poate găsi în aproape 80 de țări ale lumii.

Spiridon Vangheli, distins cu Diploma Internațională „Andersen” și Ordinul Republicii, s-a născut în 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râşcani. În anul 2012, scriitorului i-a fost conferit tilul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE