23.9 C
Chișinău

Veronica Dragalin, așteptată în Legislativ pentru a oferi explicații în cazul fostului membru al Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu | VIDEO

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este așteptată în Legislativ pentru a oferi explicații în cazul fostului membru al Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, care este suspectată de legături anterioare cu omul de afaceri Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, avocatul lui Ilan Șor. Președintele Comisiei Juridice a Parlamentului, Veronica Roșca, a declarat pentru TV 8 că va expedia o invitație oficială la Procuratura Anticorupție.

Este vorba despre interacțiunea dintre structurile statului, membrii comisiei au dreptul să pună întrebări și să primească răspunsuri oficiale, a spus Roșca. Ea susține că această solicitare nu este o interferență în actul justiției și mai ales în procesul de examinare a probelor.

Roşca a adăugat că Dragalin poate oferi răspunsuri şi în scris.

Canal 5 nu a reuşit să afle dacă adresarea a fost expediată. Nici Veronica Roșca și nici serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție nu au răspuns solicitării noastre.

Amintim că, la începutul săptămânii trecute, a izbucnit un scandal în jurul judecătoarei Tatiana Răducanu, care a fost membru a Comisiilor de Vetiing și Pre-Vetting, și este membru al Consiliului Suprem de Securitate. Asta s-a întâmplat după ce în internet a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, punea la îndoială integritatea magistratei și declara despre legăturile ei cu Veaceslav Platon și Ilan Șor, făcând referire la corespondenţa lor. Răducanu a negat categoric aceste acuzatii. Dar în curând a demisionat din funcția de membru al comisiilor menţionate.

Parlamentul a aprobat cererea ei cu voturile a 54 de deputați PAS. Platon și avocatul Colenco au infirmat informațiile apărute. Ultimul spune că nu a comunicat cu Răducanu din 2014.

Președintele Maia Sandu a declarat anterior, în platoul TV8, că aşteaptă probe pentru acuzațiile făcute de Dragalin.

La rândul său, procurorul-șef Anticorupție în platoul unui alt post Jurnal TV – a declarat că președintele ştia despre situația din jurul Tatianei Răducanu. Deoarece Dragalin încă în aprilie a expediat administrației prezidențiale, Guvernului și președintelui Parlamentului Igor Grosu o scrisoare în care se îndoia de integritatea acestui judecător.

Veronica Dragalin a spus că în 10 aprilie, a recepţionat de la procurorul care instrumentează dosarul penal o notă de informare cu privire la pretinsele legături suspecte ale Tatianei Răducanu și imediat ar fi purces la examinarea documentelor. Iar în 30 aprilie, pe acest fapt a fost iniţiat un proces penal. Dragalin a subliniat că acele mesaje nu au fost primite de la telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016, așa cum susțin unii reprezentanţi ai puterii. Șefa Procuraturii Anticorupție a afirmat că pe baza informațiilor disponibile ea consideră că aceste mesaje nu sunt inventate. Dar a menţionat că ancheta este la o etapă incipientă, iar ce stă în spatele acestor mesaje va deveni clar când cazul va fi închis.

Ulterior s-a aflat că schimbul de sms-uri se păstra cel puțin din 2018 în computerul unui procuror al CNA.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE